
Stel je voor: Je bent 12 jaar, zit in de brugklas en je hebt je hele leven in Nederland gewoond en ineens krijg je van de immigratiedienst te horen dat je terug moet naar een land waar je nog nooit bent geweest. Dit gebeurde vorig jaar bij de Armeense Mikael uit Amsterdam. Hij leek even de dans te zijn ontsprongen maar nu is opnieuw zijn verblijfsaanvraag afgewezen.
Mikaels moeder kwam in 2010 naar Nederland in de hoop voor een beter leven. De moeder diende een asielaanvraag in, maar deze werd afgewezen. Ondanks de afwijzing besloot ze in Nederland te blijven. In 2012 werd Mikael geboren.
Wat is er gebeurt?
Vorige zomer dienden Mikael en zijn moeder een nieuwe aanvraag in bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In de hoop dat ze in Nederland mogen blijven. Deze aanvraag werd ingediend nadat de hoogste rechter had gezegd dat ze te lang geen contact hadden gehad met de betrokken instanties. Waardoor ze niet in aanmerking kwamen voor een verblijfsvergunning op basis van de Afsluitingsregeling. Deze regeling biedt de mogelijkheid om het verblijf in Nederland te legaliseren. Maar vanwege de lange tijd zonder contact was dit niet mogelijk meldt de NOS.
Mikael en zijn moeder hebben in 2015 de opvang locatie waar ze verbleven verlaten zonder te zeggen waar ze naar toe gingen. Om een verblijfsvergunning te krijgen, op basis van de Afsluitingsregeling, mogen kinderen niet langer dan drie maanden uit het oog zijn geweest van de IND. Ook mogen ouders er niet zelf voor zorgen dat het kind te lang in Nederland verblijft. Daarom hoefde de minister van Asiel en Migratie geen verblijfsvergunning af te geven, oordeelde de rechter.
Online aandacht
Dit zorgde voor veel ophef. Op tik tok spraken verschillende influencers zoals nellyontheblock zich uit over het onderwerp. Er werd een gofundme opgezet waar binnen 2 dagen al meer dan 10.000 euro was opgehaald. Met dit geld zou de familie van Mikael betere juridische hulp kunnen inschakelen.
Vrienden, klasgenoten en buren liepen een protestmars voor Mikael. Ook was onder de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aanwezig, ze kwam op voor de jongen. “Mikael zit in de bloei van zijn leven en mag niet de dupe worden van verblijfsregelingen die juridisch misschien wel kloppen, maar waar de menselijke maat soms uit het oog verloren wordt”, schreef Halsema in een brief.
Hier op school leeft het onderwerp ook: “ik vind het echt ziek. Hoe kan je een jongentje van 12 naar een land toe sturen waar hij niks heeft. ”Hij spreekt de taal waarschijnlijk niet eens goed”, vertelt Nouchine van mediavormgeving. Guusje van Ruimtelijk vormgeving heeft er ook een duidelijke mening over: ’’Die jongen is nog geen eens volwassen hoe kan je dan zo zijn? Doe normaal.”
Nu is opnieuw de aanvraag tot verblijfsvergunning afgewezen. De familie’s advocaat heeft aan trouw bevestigd dat de familie in hoger beroep gaat. Maar wanneer dit gaat gebeuren is onduidelijk.