
Vandaag is het feest in het koninklijk paleis. Prinses Ariane blaast vandaag achttien kaarsjes uit. De prinses is de jongste dochter in de koninklijk familie. Het koninklijke gezin bestaat nu alleen maar uit volwassenen. Maar wat verandert er als je 18 wordt?
Ariane Wilhelmina Máxima Ines der Nederlanden is geboren op 10 april in 2007. En ze is de derde dochter van koning Willem-Alexander. Dit maakt haar derde in rij voor de troon. Voor haar verjaardag is er een speciale portret foto vrijgegeven, gemaakt door fotograaf Frank Ruiter. Sinds de zomer 2023 is Ariane aan het studeren in Italië, hier maakt ze de laatste twee schooljaren van het gymnasium af. Nu Ariane 18 is, komt ze vaker als haar rol als prinses in het publiek. Ook zijn er nu vaste momenten dat de prinses de pers te woord moet staan.
Regels voor volwassenen
Wat er verandert voor Ariane geldt alleen voor mensen uit het koningshuis. Toch verandert er veel wanneer je 18 wordt. Het is vooral veel regelen. Je moet bijvoorbeeld verzekeringen afsluiten. Vanaf je achttiende mag je volgens de wet stemmen tijdens verkiezingen. Er zijn nog veel meer regels, dit is te vinden op de website van Rijksoverheid.
Vanaf 16,5 mag je beginnen met autorijles, dit is dus niet nieuw wanneer je achttien wordt. Als je je rijbewijs haalt op je zeventiende mag je nog niet alleen rijden. Dit verandert wel als je achttien wordt. Wanneer je je rijbewijs hebt of haalt op je achttiende mag je namelijk zonder volwassen naast je autorijden.
Studiefinanciering
Onder de achttien ga je gratis naar school. Als je achttien wordt en gaat studeren kost dit geld. Ben je voor 1 augustus achttien, dan betaal je voor het schooljaar schoolgeld. Anders doe je dit pas het jaar daarna. Voor het schoolgeld kan je een studiefinanciering aanvragen. Dit kan je doen op DUO. De overheid betaalt namelijk een deel van de kosten.
De leeftijden op het Mediacollege verschillen. Sommigen moeten nog achttien worden, anderen zijn al twintig plus. “Ik vind het een beetje moeilijk, want je krijgt zoveel verantwoordelijkheden”, vertelt Suzan, een zestienjarige student van het Mediacollege. “Ik verbaas mij het meeste over de hoeveelheid van toeslagen die ik krijg, voor bijvoorbeeld zorg en een basisbeurs”, vertelt student Thijmen. Er zijn dus leerlingen die het moeilijk vinden, door al het regelen. “Ik heb er nog geen zin in, je moet zoveel regelen.” De 18-plussers zien voordelen.