
In Nederland komen natuurbranden in de warmere maanden steeds vaker voor, de branden hebben grote impact op de natuur en op de veiligheid van mensen. In alleen al april zijn er al 43 natuurbranden geweest en in het hele jaar 2025 zijn er al 166 branden geweest. Dit is een groot aantal branden vooral vergeleken met het aantal branden van vorig jaar wat er 211 waren.
Volgens de NOS is er door de warmte, de droogte en de harde wind in Nederland is het een goed klimaat voor branden. Vooral in de Veluwe is deze droogte heel gevaarlijk. Ook in Noord-Holland zijn veel branden zo zijn er in Hilversum, Castricum, Assendelft en Zaandam gister branden geblust.
Als het langer droog is in de natuur word het risico op natuurbranden groter, als dit zo is dan stellen de hulpdiensten fase 2 in dit betekent dat hulpdiensten extra alert zijn en ook maatregelen nemen om de burgers extra alert te maken en te zorgen dat hun snel voor hulp bellen. Schrijft Natuurbrandrisico.nl. De kans dat ook de paasbranden niet doorgaan word steeds groter. Voor een paasbrand heb je een vergunning nodig van de gemeente, als fase 2 is ingesteld keuren de gemeentes bijna nooit een vergunning goed.
“In Drenthe hebben we veel droge weidevelden die erg gevoelig zijn voor branden”, zegt Bert een woordvoerder van de brandweer van Drenthe. In Drenthe en veel van de andere provincies van Nederland hebben ook fase 2 ingesteld. Veel branden spreiden er over het droge landschap.
Ook al een klein beetje warmte kan al een brand veroorzaken, een peuk die niet goed is uitgemaakt, de uitlaat van een auto, gebroken glas, etc. Het kan allemaal makkelijk brand veroorzaken en uitbreiden tot grote branden waar mensen serieus gewond kunnen raken of zelfs kunnen overlijden. Daarom moet iedereen extra voorzichtig zijn in deze tijd.
Vergelijkbaar artikel: Zon en Zorgen: de schaduwkant van het lenteweer