Verstening in Nederland: het verdwijnende groen

Steeds minder groen en steeds meer beton, dat is de trend, verstening in Nederland. Door de groei van steden en de bouw van nieuwe woningen verdwijnen parken, tuinen en grasvelden in rap tempo. Dit heet verstening en het heeft grote gevolgen voor het klimaat, de biodiversiteit en de leefbaarheid van onze steden.

Wat is verstening en waarom is het een probleem

Verstening betekent dat natuurlijke gebieden verdwijnen om plaats te maken voor gebouwen, wegen en andere harde oppervlakken. Volgens RTL Nieuws woont één op de vijf Nederlanders in de 32 grootste gemeenten in een versteende buurt. Dit zorgt voor problemen: steden worden in de zomer veel warmer omdat beton en asfalt warmte vasthouden. Ook kan regenwater minder goed in de grond zakken, waardoor straten sneller onder water lopen bij hevige regenval.

Daarnaast heeft minder groen invloed op de natuur. Vogels, bijen en andere dieren verliezen leefruimte, en zonder bomen en planten blijft luchtvervuiling langer hangen. Uit onderzoek van Stad en Groen blijkt dat de verstening in de 30 grootste gemeenten flink is toegenomen. Rob van Tilburg van Stad en Groen zegt daarover: “Groenvisies blijven vaak een papieren werkelijkheid.”

Verstening in Amsterdam, een groeiend probleem

Amsterdam is een van de steden waar verstening het meest zichtbaar is. Door de woningnood worden er veel nieuwe huizen gebouwd, maar dit gaat vaak ten koste van groen. Volgens onderzoek is binnen de ringweg A10 de afgelopen jaren een groot deel van de groene ruimte verdwenen. Dit is zorgelijk, want Amsterdam heeft al weinig groen vergeleken met andere grote Europese steden.

Verstening in Nederland en het belang van groen
Foto: Tobias Niepel, Wikimedia Commons

Voor studenten in Amsterdam die graag in de natuur zijn, is dit een probleem. Zo zegt een student van het Mediacollege Amsterdam: “Ik maak me daar best wel zorgen over. Ik vind het fijn om in een park te wandelen, maar dat wordt steeds lastiger.”

Een andere student voeg daarop toe: “Ik snap dat huizen belangrijk zijn, maar niet als dat betekent dat we straks nergens meer groen hebben.”

Bewoners en milieuorganisaties maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Parken en tuinen zoals te zien in dit MaLive artikel zijn niet alleen belangrijk voor ontspanning, maar ook voor het tegengaan van hitte en wateroverlast. Sommige buurten hebben al voorstellen gedaan om meer bomen te planten en groene daken te stimuleren. Het is belangrijk dat de gemeente hier actief mee aan de slag gaat.

Wat kunnen we doen

Gelukkig zijn er manieren om verstening tegen te gaan. Gebouwen kunnen groene daken en gevels krijgen, zodat de stad koeler en groener wordt. Gemeentes moeten investeren in nieuw groen, vooral in wijken waar nu weinig natuur is. Bewoners kunnen ook helpen door tegels in hun tuin te vervangen door gras of planten.

Verstening in Nederland zorgt voor minder groen in steden, wat invloed heeft op biodiversiteit en het leefklimaat. Onderzoek wijst uit dat meer groen bijdraagt aan een gezondere omgeving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *