Kan jij een leven redden?

DoorCas Roode

20 januari 2025

Nederland is niet goed genoeg voorbereid op noodsituaties. Volgens cijfers van het Rode Kruis heeft één op de vijf mensen weleens een EHBO-cursus gevolgd. Als je dat vergelijkt met Europese landen uit het Noorden of Oosten zijn wij dus niet goed voorbereid. Maar hoe zit het eigenlijk, en moeten we ons zorgen maken?

Volgens Michel Dückers, hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, zie je in landen die gewend geraakt zijn aan vrede, welvaart en goede zorg een soort luiheid: ‘Bij welvarende landen zie je meer mentale problemen en minder bereidheid om het land te verdedigen.’ Vroeger waren er meer mensen die wisten hoe ze iemand moesten helpen, en dat wordt met de tijd steeds minder.

Te weinig mensen kunnen jou helpen

Op school of op kantoor moet er altijd verplicht een bedrijfshulpverlener (BHV’er) aanwezig zijn. Een BHV’er is iemand die is opgeleid om bedrijfshulpverlening uit te voeren wanneer dit nodig is. Een BHV’er weet hoe hij of zij noodsituaties moet herkennen en effectief moet reageren. Hij of zij kan mensen in veiligheid brengen, eerste hulp verlenen bij ongevallen, reanimeren en verbanden aanleggen.

Het Rode Kruis en het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) vinden dat er veel te weinig mensen met iets van medische ervaringen zijn. Op dit moment is het niet verplicht om een cursus te volgen, al vinden sommige dat het wel verplicht zou moeten zijn.

Dus als jou of jouw vrienden iets overkomt? Wie schiet dan te hulp?

Noodsituatie

Niet alleen op medisch gebied zijn we onvoorbereid, ook in noodsituaties zijn de meeste van ons kwetsbaar. Volgens een onderzoek van EenVandaag geeft 4 op de 10 aan slecht voorbereid te zijn op zo’n ramp of crisis. Het maakt daarbij niet uit of ze in een risicogebied wonen of niet. Daarnaast denkt driekwart van de gevraagde dat andere Nederlanders al helemaal niet goed voorbereid zijn. De overheid adviseert iedereen om een noodpakket aan te schaffen. Ongeveer 1 op de 5 (22 procent) heeft zo’n pakket al in huis. Vaak hebben deze mensen geen compleet pakket, maar een aantal noodmiddelen zoals batterijen, flessen water of blikvoer. Ruim de helft (54 procent) heeft geen pakket en denkt er niet aan om er eentje te kopen.

Maar veel vertrouwen in de overheid is er op dit vlak ook niet. Slechts 35 procent verwacht dat de overheid in staat is daadwerkelijk op te treden bij een ramp. Een veel grotere groep (60 procent) denkt van niet.

Op de website van het Rode Kruis zijn diverse cursussen aangeboden voor verschillende prijzen. OP de website staat het volgende: “Door een EHBO-cursus bij het Rode Kruis te volgen, draag je bij aan onze missie om iedereen in nood te helpen. Je leert op een toegankelijke manier eerste hulp verlenen door de gediplomeerde Rode Kruis instructeurs.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *