Wie is de mol die hier actief op het schoolplein zit rond te graven? Een onverlaat heeft meer dan vijftien molshopen op schoolgrond achtergelaten.
Mollen graven ondergrondse gangen. Dit doen ze omdat ze zoeken naar eten zoals regenwormen of insecten die onder de grond leven. Door het graven laten ze sporen achter die te zien zijn in vormen van molshopen.
Winter
In vrijwel elk seizoen zie je daar sporen van, maar in de winter vooral. Het wordt dan kouder en insecten duiken daardoor steeds dieper de grond in. Hierdoor kruipen mollen ook steeds dieper de grond in, wat extra hoge molshopen oplevert. Dieper graven van nieuwe gangen leidt tot meer aarde die ze kwijt moeten. Die zien wij nu duidelijk verschijnen.
Mollen hebben andere manieren van zuurstof krijgen. Blijkbaar kunnen zij hun uitgeademde lucht ook hergebruiken. Cool he? Mollen maken ook ondergronds gaten in hun gangen, zodat daar ook zuurstof doorheen kan komen die uiteraard essentieel is om te leven.
Wat te doen?
Molshopen zijn dus ook een oplossing voor de mol om adem te halen. Op de hopen stampen kan verleidelijk zijn, maar is niet altijd even vriendelijk. Je zal de mol niet direct vermoorden of verdrijven, maar je kunt hem zo wel ontmoedigen om verder te graven.
Er zijn veel manieren om mollen te bestrijden, behalve de molshopen te dichten of weg te vegen. Een mollennet verticaal in te graven tot een diepte van 70 cm aan de randen van het gazon bijvoorbeeld. Ook zijn er heel wat verschillende geuren waar mollen een hekel aan hebben. Knoflook is hier een goed voorbeeld van. Een goede manier om mollen te verjagen is dan ook om ui- en knoflooksnippers in de gangen te strooien, wat misschien vreemd klinkt, maar echt werkt. Het zal je alhoewel niet weinig tijd kosten. Je kan ook een doek gedrenkt in ammonia of petroleum op de molshopen leggen.
Nuttig
De gangen die mollen creëren zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ze ook nuttig zijn. Gangen van mollen werken namelijk bevorderend voor de afwatering van de aarde en houden deze ook nog eens vruchtbaar. Dus onderschat de mol niet.
Maar even terug; wie is hier de mol? Blijf op je hoede: gezien het aantal hopen, kunnen er meerdere mollen actief zijn.