Extreme vrouwenhaat: Femicide

Houd voor Giulia geen minuut stilte, maar verbrand alles opdat zij de laatste is die dit overkomt” riep de zus van het slachtoffer Giulia Cecchettin. Giulia, een Italiaanse vrouw, is op 11 november 2023 vermoord door haar ex-vriend. Haar ex Filippo Turetta bekende gelijk toen hij opgepakt werd in Duitsland dat hij de dader was.

Moord

De reden dat Filippo Giulia zeventig keer heeft neergestoken in zijn auto was, omdat hij boos was over het feit dat zij het een paar maanden ervoor het had uitgemaakt. “Ik voelde wrok, woede. Ik voelde dat mijn kans was verkeken om voor altijd weer bij elkaar te komen,” vertelt Filippo tijden de rechtszaak. Filippo had Giulia opgehaald op om een jurk te halen voor het afstudeerfeest, waarbij hij haar vervolgens zeventig keer heeft neergestoken, haar lichaam in plastic heeft gerold, in de gracht heeft gegooid en uiteindelijk vluchten naar Duitsland. Hij krijgt hier levenslange gevangenisstraf voor.

Veel mensen, waaronder vooral veel vrouwen gingen de straten op om te protesteren over de moord van Giulia. Het woord femicide werd hier veel gebruikt, maar wat is femicide?

Femicide

Femicide is het doden van een vrouw puur over het feit dat zij een vrouw is. Vaak gebeurt dit door ex-partners of een uiteengelopen situatie van huiselijk geweld. Femicide is een erg groot probleem waar weinig over gepraat wordt, net zoals alle andere vormen van vrouwenhaat. Jaarlijks zijn er wereldwijd ongeveer zo’n 45.000 vrouwen vermoord, puur omdat ze vrouwen zijn. Dit zijn 1 op de 55 vrouwen in de wereld. Ook in Nederland vallen er ongeveer 40 doden puur over het feit dat zij vrouwen zijn, verteld Womaninc een organisatie die strijdt voor vrouwenrechten.

De aanleiding van de meeste femicide zaken komen dus door de ex-partner in hun eigen huis. Dit komt vaak door jaloezie, relatieproblemen, wraak of psychische problemen. Het lastige is wel om het verschil te zien tussen ‘normale’ moord en femicide. Op het moment zijn er geen wetten over specifiek femicide, maar vrouwenhaat en huiselijk geweld wordt wel aangepakt, maar nog niet genoeg. Ook is het belangrijk om er over geïnformeerd te blijven worden.

Hulp

Als je iemand kent of zelf last hebt van huiselijk geweld bel dan:

Veilig thuis: 0800-2000

Centrum Seksueel Geweld: 0800-0188

Mind Korrelatie: 0900-1450

De luisterlaan: 088 0767 000