Haal je jas maar van de kapstok en maak je klaar voor een flinke dosis wind en regen, het is weer herfst! Dat betekent een open haard, warme chocolademelk én je terugtrekken na een zware dag op school. Maar wat is het beste om te doen op aan avond van storm, de bank en een dikke deken? Een film kijken natuurlijk! Nou hebben wij, de redactie van het Mediacollege Amsterdam, de vijf beste films voor in de herfst op een rij gezet.
‘Autumn Sonata’ (1978) – Ingmar Bergman
Op nummer 1 staat de melancholische ‘Autumn Sonata’ – waar overigens de naam al een herfstig gevoel oproept – van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman. ‘Autumn Sonata’ volgt het verhaal van een moeder, gespeeld door de innemende Ingrid Bergman (‘Casablanca’ 1942 en ‘Notorious’ 1946) en haar twee dochters, vertolkt door Liv Ullmann (Ingmar Bergman zijn toenmalige vriendin) en Lena Nyman. Na een jeugd van verwaarlozing van de twee dochters door de moeder, brengt zij hen een bezoek. De moeder, een succesvol concertpianiste, die denkt alles goed gedaan te hebben in het verleden, wordt zij met dit feit geconfronteerd. Dit resulteert in ontzettend diepgaande, gelaagde en moeilijke gesprekken.
‘The Birds’ (1963) – Alfred Hitchcock
Voor de vogels is het herfstige weer ook even schakelen, zij staan namelijk voor de keuze om te vertrekken naar het zuiden of hier te blijven. Gelukkig zijn deze vogels iets vriendelijker dan in de meeslepende ‘The Birds’ (1963) van meester-regisseur Alfred Hitchcock. De film volgt het verhaal van de rijke en ietwat verwende Melanie Daniels. Zij vertrekken, samen met een jonge advocaat genaamd Mitch Brenner, naar Bodega Bay. Hier worden de twee plotseling en uit het niets aangevallen (betere verwoording: geterroriseerd) door een groep vogels. Op een of andere manier doet ‘The Birds’ sterk denken aan die koude, maar toch warme, avonden van de herfst. Kijken, kijken, kijken dus!
‘Annie Hall’ (1977) – Woody Allen
Toch liever de romantiek in duiken? Dan is de film ‘Annie Hall’ van regisseur Woody Allen écht iets voor jou! ‘Annie Hall’ begint nadat de relatie van Alvy en Annie is beëindigd. Alvy blikt terug op hun tijd samen. Door middel van flashbacks wordt hun romantiek van begin tot eind verteld, met de ups en downs die daarbij horen. Wat Annie Hall bijzonder maakt, is de manier waarop het verhaal vertelt wordt. Waarbij de gigant, Woody Allen, de vierde muur doorbreekt en direct tot de kijker spreekt.
‘Meet Me in St. Louis’ (1944) – Vincente Minnelli
“I can’t believe it. Right here where we live. Right here in St. Louis.” – Esther Smith. ‘Meet Me in St. Louis’ (1944) is een musical geregisseerd door Vincente Minnelli, bekend van ‘An American in Paris’ (1951) en ‘Gigi’ (1958). Het verhaal is verdeeld over vier seizoenen, waarin de herfst een prominente rol speelt. We volgen de familie Smith, met als uitgangspunt de liefdevolle dochter genaamd Ester (gespeeld door Judy Garland).
Ester wordt verliefd op de nieuwe buurjongen John Truett. Maar waar alles lijkt goed te gaan, worden de dochters ineens overvallen door het nieuws dat zij plotseling gaan verhuizen naar het bureacratische New York, waar de vader een nieuwe baan heeft aangeboden gekregen. Los van de prachtige Technicolor beelden en het innemende acteerwerk leert ‘Meet Me in St. Louis’ ons stil te staan bij het gene wat wij al hebben: een huis in een gezellige buurt met leuke mensen. De film leert ons geluk niet te zoeken in een ‘betere baan’ of ‘betere plek’.
‘Fantastic Mr. Fox’ (2009) – Wes Anderson
Áh, Wes Anderson, wie kent hem niet? En, welke film beter dan de geweldige ‘Fantastic Mr. Fox’? De film, opgenomen doormiddel van stopmotion, volgt meneer Vos die met drie boeren bonje krijgt. Terwijl hij zijn familie en dierenvrienden beschermt gaan deze drie boeren de strijd met hem aan. Dit resulteert in een komisch, maar toch leerzaam, avontuur waarin meneer Vos leert omgaan met volwassenheid en verantwoordelijkheid. Met een warm, aards en herfstachtig kleurenpalet is ‘Fantastic Mr. Fox’, net zoals de andere films, het kijken waard!