Ik heb helemaal geen ochtendhumeur!

Je kent het wel, die ene vriendin die altijd chagrijnig is in de ochtend op school. Bij elk klein dingetje krijg je al een snauw tegen je oren. Het is een hele grote kans dat diegene dan last heeft van een ochtendhumeur. Maar wat is een ochtendhumeur eigenlijk, en hoe voorkom je er één?

Veel mensen denken dat een ochtendhumeur iets is wat bij je persoonlijkheid hoort, een soort karaktereigenschap. Maar, zegt dr. Marijke Gordijn, dat is helemaal niet zo. De ene heeft nou eenmaal meer tijd nodig om geheel wakker te worden dan de ander. Bij echte ochtendmensen, zo’n 15% van de bevolking, duurt het minder lang dan bij avondmensen, zo’n 25% van de bevolking.

Veel mensen met een ochtendhumeur zijn dan ook avondmensen, zij maken later op de dag melatonine. Dat is een hormoon, die je slaperig maakt als het donker wordt. Zij maken dan ook s’ ochtends later cortisol aan, oorspronkelijk een stresshormoon maar speelt ook een rol bij dag- en nachtritme.

Tips

Maar hoe voorkom je nou zo’n ochtendhumeur? Heel simpel: eerder slapen. Dat klinkt misschien als een oude smoes, dat zeggen je ouders en leraar altijd tegen je als je eventjes aan het klagen bent. Maar het kan ook heel erg helpen, en dat komt zo:

In je slaap wissel je voornamelijk af van REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd, en een diepe slaap. Als je wakker wordt tijdens je REM-slaap, dan ben je veel meer helder dan als je wakker wordt tijdens een diepe slaap. Hoe langer je slaapt, hoe vaker je in een REM-slaap belandt, hoe meer kans je hebt om ook daaruit wakker te worden.

Koude douche

Neem een koude douche. Dat klinkt misschien vervelend, want wie wilt er nou vrijwillig een koude douchen vroeg in de ochtend nemen? Als je 2-3 minuten onder een koude douche staat (10-12 Celsius) dan sturen de koude sensoren in je huid signalen naar de hersenen, waardoor die een soort reset krijgen.

Zet een glaasje water naast je bed, zodat je in de ochtend gelijk een slokje zou kunnen nemen. Daardoor zet je je lichaam gelijk aan het werk, je darmen worden dan wakker en alles gaat op volle toeren draaien.

Muziek

Iedereen vindt het wel fijn om muziek te luisteren, dus zet je favoriete playlist is op bij het klaarmaken. Daardoor begin je je dag gelijk vrolijk, en kan je dus een perfecte start van de dag geven. Ook is het natuurlijk lekker om voluit mee te zingen, onder de douchen of in de auto bijvoorbeeld.