750 jaar Amsterdam: architectuur verandert steeds

Amsterdam staat in het teken van het 750-jarig bestaan van de stad. In ongeveer 1275 werd de eerste steen gelegd van de huidige wereldstad. In Amsterdam zijn talloze gebouwen met ieder een eigen stijl, van modern met veel ramen tot aan een grachtenpand met een hijsbalk. Ieder huis heeft een eigen verhaal.

Het Houten Huis in het Begijnhof in Amsterdam komt uit ongeveer 1528 en is een van de oudste houten huizen in Nederland. Het is gebouwd in een middeleeuwse stijl, met een houten frame en een gevel van planken. De trapgevel en de bovenverdieping die iets uitsteekt, waren vroeger handig om meer ruimte te creëren in de smalle straten. Omdat houten huizen brandgevaarlijk waren, zijn de meesten vervangen door bakstenen gebouwen. Daarom is dit huis een bijzonder en zeldzaam voorbeeld van oude Amsterdamse architectuur.

Het Indisch Huis 

Het Indische Huis in Amsterdam werd in de 17e eeuw gebouwd en was het hoofdkantoor van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het had een statige uitstraling met een symmetrische gevel en sierlijke details, wat typisch was voor die tijd. Vanuit dit gebouw werd de handel met Azië geregeld. Later werd het niet meer gebruikt en uiteindelijk afgebroken. Hoewel het gebouw er niet meer is, kun je in Amsterdam nog steeds sporen terugvinden van de invloed van de VOC.

Huidige Amsterdamse huizen

Een typisch Amsterdams huis uit 1900, is meestal een simpel en praktisch gebouw, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Het heeft vaak een bakstenen gevel, een plat dak en grote ramen voor veel licht. Binnen is de indeling handig, met een aparte keuken en niet al te grote kamers. Je vindt dit soort huizen vooral in wijken zoals de Westelijke Tuinsteden, waar veel ruimte en groen is. Ze werden snel gebouwd om genoeg woonruimte te maken voor de groeiende bevolking. Veel van dit soort huizen wordt nog steeds bewoond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *