Vinden studenten een datalek zorgwekkend?

DoorCas Roode

2 december 2024

Het is steeds vaker te lezen online: Een grote datalek dat soms wel gegevens van miljoenen mensen bevat. Maar hoe vaak gebeurt dat nou eigenlijk? En moet je je zorgen maken over een lek met jouw gegevens?

Rapportage

In een rapportage van het Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is precies te lezen hoe vaak zo’n lek gebeurt. In 2023 werden er 25.694 datalekken gemeld, en dat getal is met ongeveer 20% gestegen. De AP ontving de meeste datalekmeldingen van organisaties in de sectoren gezondheid (8.929), openbaar bestuur (4.347) en financiële dienstverlening (1.946). AP had 1.309 datalekmeldingen ontvangen over cyberaanvallen, waarbij in totaal ongeveer 20 miljoen slachtoffers zijn getroffen. Bij de 10 grootste cyberaanvallen zijn in totaal bijna 16 miljoen slachtoffers getroffen. Gemiddeld 69% van de organisaties die getroffen worden door een cyberaanval, schat het risico voor de slachtoffers te laag in. Bijna de helft van de organisaties informeert de slachtoffers, dat blijkt uit een analyse van de AP. Deze cijfers zeggen je misschien niet zo veel, maar vinden studenten er nou eigenlijk van?

Zorgwekkend

Studenten maken zich niet zoveel zorgen. David zegt: “Ik denk niet dat er direct wat ergs gebeurd met de informatie, maar het idee dat het misschien op de zwarte markt te koop staat is wel raar.” David heeft kritiek op de beveiliging van sommige bedrijven. “Er moet meer beveiliging komen om een lek te voorkomen.” Maar andere maken zich wel druk, zoals bijvoorbeeld Kevin: ”Ik heb altijd al de angst gehad dat mijn gegevens op straat liggen, als het gebeurt moeten ze het goed aangeven” Klasgenoot Sofie zei: “Het boeit me niet als mijn gegevens worden gelekt, zolang het mijn bankgegevens niet zijn”. Sofie vind het wel belangrijk dat een datalek word gemeld: “Ik vind dat mensen zelf de kans moeten hebben om maatregelen te nemen.”

Gehackt

In een artikel van NOS Stories word er uitgelegd hoe het meestal te werk gaat. Er zit een fout in de site waardoor goede hackers gegevens kunnen downloaden van gebruikers, en de gegevens voor geld willen doorverkopen. Die informatie kan op de zwarte markt worden verkocht, en kan worden gebruikt om een nep mailtje te sturen van bijvoorbeeld de bank met de vraag of je geld kan betalen.

Bedrijven moeten bepaalde regels volgen om gegevens op te slaan, en als ze dit niet doen kunnen ze een boete van 800.000 euro krijgen of Tien procent van hun omzet

Met het stijgende gebruik van het internet zullen datalekken zullen steeds vaker voorkomen. Het beste wat je kunt doen is voor elk account een eigen wachtwoord aanmaken, en een dubbele beveiliging aanmaken bij het aanmelden. Op de site van onder andere de politie kan je checken of je bij een lek betrokken bent.