Er is meer mensenkracht nodig in Defensie, vindt het ministerie van Defensie. Sinds 2023 kunnen jongeren die nog niet weten wat ze willen doen een jaar meedoen met het leger. Het ‘dienjaar’ moest mensen naar het legerlokken, maar wat is dienjaar?
Wat is dienjaar?
Voor jongeren die nog niet weten wat ze willen doen, is het militair dienjaar een bijzondere manier om een jaar te ervaren. Tijdens het militair dienjaar ervaren jongeren vanaf 18 jaar hoe het is om bij Defensie te zitten. Eerst begin je met een basisopleiding die twaalf weken duurt, daarna ga je vijf dagen per week ondersteunend werk doen. Je werkt dan bij een onderdeel van Defensie; dat kan de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee zijn.

Wat haal je uit dienjaar?
Tijdens je dienjaar ontdek je jezelf en je kwaliteiten. Het versterkt je persoonlijke ontwikkeling en je vaardigheden zoals; teamwork, discipline en leiderschap. Je draagt bij aan vrede en veiligheid in Nederland. De ervaringen en skills die je leert helpen je in je verdere carrière. Zelfs als je een andere weg en carrière kiest, staat Dienjaar bij Defensie goed op je CV.
Het doel van het jaar
Het doel van dit jaar is dat steeds meer mensen, waaronder jongeren, zich aansluiten bij defensie]. Al een tijdje wilden het ministerie van Defensie meer “mensenkracht” in defensie. In 2024 heeft het ruim 4200 nieuwe mensen opgeleverd.
Volgens Defensie zijn er dit jaar tot nu toe 900 mensen bijgekomen. Als je het dienstjaar hebt afgerond, dan kan je er altijd voor kiezen om door te gaan met Defensie. Het Dienjaar is geen garantie op vervolgopties, maar je kansen voor een sollicitatie zijn dan wel vergroot.
Het dienjaar is dus een goede manier om meer jongeren te inspireren om bij Defensie te werken, maar wat vinden de studenten van het mediacollege ervan?