Trump’s importtarieven, wat betekent dit?

Sinds de herverkiezing van Donald Trump zijn er al veel beslissingen genomen die zorgen voor controverse in de wereld, maar deze beslissing spant de kroon. De VS voert importheffingen in van 20 procent voor producten uit de EU.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen week de wereldhandel sterk beïnvloed met de nieuwe importheffingen (belasting die een land oplegt op producten die uit het buitenland worden geïmporteerd). De heffing van 20 procent geldt voor producten die geproduceerd worden in de Europese Unie, maar de EU is niet het meest getroffen. Amerikanen die Chinese producten kopen, moeten nu 54 procent meer betalen voor import. Voor alle landen geldt er een minimumheffing van 10 procent, die afgelopen zaterdag inging, de rest van de heffingen gaan vanaf woensdag in.

Motieven Trump

Trump is trots om Amerikaan te zijn, en vanwege deze trots wil hij dat de VS het beste en machtigste land op aarde blijft of wordt. Door het “America First”-beleid hoopt Trump dat Amerikaanse burgers meer producten van eigen bodem kopen, waardoor de ‘maakeconomie’ in de VS groeit. De VS gaf jarenlang meer geld uit aan import dan het verdiende aan export. Trump zag dit als een probleem en denkt dat importheffingen zullen helpen om dat tekort te verkleinen. Trump spreekt van gelijk trekken: “Ze doen het ons aan, dus we gaan het terugdoen.” ondertussen hebben al meer dan vijftig landen contact opgenomen met de VS om te praten over de importheffingen, zeggen functionarissen van de Amerikaanse president Trump. De president zei zondag in een interview dat hij al heeft gesproken met Europese en Aziatische leiders. “Ze willen dolgraag een deal sluiten.” Schrijft de NOS

‘America First’

Amerikanen zijn een trots volk; iedereen wil het beste voor hun eigen land. Door het “America First”-beleid dat Trump uitvoert, zal de trots van Amerikanen tot grote hoogte stijgen. De angst bestaat dat dit beleid de VS steeds meer tegen andere landen zal keren.

“Het is niet goed om de wereld nog meer te polariseren dan al gebeurt,” zegt Mediaredactie-student Benjamin. “Door dit soort maatregelen zullen we niet meer naar elkaar toegroeien.” Het “America First”-beleid is op zichzelf niet per definitie negatief. Zo vindt ook vertegenwoordiger Huib: “Iedereen wil leven in een overheid waar jij als volk op 1 staat, maar dat één man in een land dingen zoals dit kan bepalen, zou in Nederland nooit kunnen vanwege alle debatten en overleggen.”

Jonge Nederlandse ondernemers

Nederlandse jonge ondernemers die zaken doen met de VS merken steeds meer de gevolgen van importheffingen. Deze heffingen maken de producten die ze uit de VS halen duurder, wat de prijs van , is dit extra moeilijk. Ze kunnen hogere kosten vaak niet goed opvangen en hebben minder mogelijkheden om snel veranderingen door te voeren. Ook hebben ze vaak minder ervaring om snel nieuwe leveranciers te vinden of over te stappen op lokale productie.

De nieuwe importheffingen door de VS beïnvloeden de wereldhandel en jonge ondernemers in Nederland. Trump wil met zijn “America First”-beleid de Amerikaanse economie versterken, maar dit kan leiden tot meer verdeeldheid. Ondernemers moeten zich aanpassen, bijvoorbeeld door lokaal te produceren, om te blijven concurreren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *