Wat is reanimeren? Het is een techniek om iemand te helpen om weer te ademen als zijn of haar hart ineens stopt met kloppen. In Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan reanimeren en zijn er ook AED-pakketten op school, maar hoe werken die precies? In dit artikel ga je lezen waarom reanimeren belangrijk is en hoe je dit doet.
Waarom doen veel scholen dit?
Het kan ineens gebeuren: dat plotseling een student in de klas of op schoolplein zich niet lekker voelt en hun hart stopt met kloppen. Wat doe je dan? Als je kan reanimeren, kun je helpen totdat de ambulance komt. Maar je moet er wel snel bij zijn, de eerste zes minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Dit is waarom scholen het belangrijk vinden dat leerlingen en leraren leren hoe ze moeten reanimeren.
Moeten wij dit hier op school ook aan alle studenten aanbieden?
Ja, want het kan mensen in nood helpen om hun levens te redden en het aanbieden van reanimatie onderwijs aan studenten is erg belangrijk.
Wat vinden studenten als reanimatie lessen verplicht worden?
Student Lieve (18) zegt: ‘’Ja, ik vind het wel goed want ik weet zelf ook niet hoe je dat moet doen, het lijkt me wel goed als iedereen weten hoe je leven moet redden en is ook goed als school dat doet.’’ Haar klasgenoot Julie (17): ‘‘Ik zou het goed vinden en ik denk dat er heel veel voor zorgt dat ook jongeren maar iedereen eigenlijk precies weet wat hij moeten doen in een bepaalde situatie.’’
Er is een AED op school, wat moet je ermee?
Hier is een instructie hoe je eenvoudig een AED-pakket kan gebruiken:
- Zoek de AED
Meestal is er bij de balie een AED-pakket te vinden in de kast.
- Bel de ambulance
Voordat je begint met de AED, bel je de ambulance voor professionele hulp.
- Zet de AED aan
Je zet het AED-apparaat aan met de AAN-knop of de klep te openen.
- Plak de elektroden
AED wordt geleverd met elektroden. Plak deze volgens de instructies op de blote borst van de persoon. De elektroden hebben afbeeldingen of woorden die laten zien waar ze moeten worden geplaatst.
- Laat de AED analyseren
Nadat je de elektroden hebt geplaatst, laat de AED de hartslag meten. Het zal je vertellen of een schok nodig is.
- Als de AED een schok adviseert
Als de AED signaleert dat er een schok nodig is, zorg ervoor dat niemand de persoon aanraakt en druk vervolgens op de knop om de schok te activeren.
- Hervat reanimatie (CPR)
De AED-instructie laat je zien als je weer door moet gaan met reanimeren en wanneer je weer moet stoppen.