mental health week: lhbti-jongeren

DoorMorgan Domagala

15 mei 2025

2,7 miljoen nederlanders boven de 15 indentifceren zich niet als heterosekueel, vermeldt het CBS Dit betekent dat ze niet (alleen) op mensen van het ander geslacht vallen, lhbti+ of lgbtq+ staat for lesbisch, homo, bi, trans, interesex en meer. Jongeren die tot deze groep behoren voelen zich mentaal vaak minder goed dan hun cisgender hetero leeftijdsgenoten. Al lijkt het niet hetero zijn misschien een first world problem, want wat maakt het nou uit op wie je valt. Toch is dat niet zo makkelijk als je zou denken.

Homofobie zit soms in kleine dingen

Ondanks dat Nederland het eerste land ter wereld is waar het huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht, wordt het nog steeds niet door iedereen geaccepteerd vertelt Keesje van MaLive. Veel jongeren ervaren homofobie, dit kan zeer grote invloed hebben op de mentale gezondheid van de jongeren. Ouders die geen support bieden, of misschien leeftijds genoten die woorden zoals gay en homo rondgooien alsof het iets slechts is. Mensen die dingen zeggen zoals “matcha drinken is echt gay” of “mannen die vormpjes op hun koffie maken zijn echt homo” zeggen.  Door dit soort dingen te horen gaan lhbti jongeren zich onzeker voelen,. “ik denk dat een deel van de mentale problemen komen omdat er meer is om rekening mee te houden.  Ik was bijvoorbeeld in een speeltuintje met mijn vriendin en toen liepen er meiden langs die naar ons gingen wijzen en lachen” vertelt Tessa, eerstejaars student Mederedactiemedewerker.

In Nederland ervaart 51% van de lgbtq+ jongeren die open zijn over hun identiteit pesterijen of negatieve opmerkingen over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Daarnaast is het aantal zelfmoordpogingen onder lgb-jongeren bijna vijf keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren. Slechts 11% van de studenten voelt zich veilig genoeg om open te zijn over hun lgbtq+ identiteit op school meldt de european education index. “Angst voor reacties van anderen, mensen zijn het er niet mee eens. Het doet wat met mensen als ze zich anders voelen” zegt San, derde jaars student Mediaredactiemedewerker.

Je bent niet alleen

gelukkig zijn er vele organisaties die voor deze jongeren opkomen. Organisaties die hulp bieden met mentale gezondheid., met het uitvogelen wie je precies bent, die informatie bieden en die je samen brengen met anderen die net als jij “anders” zijn door bijvoorbeeld door evenementen te organiseren. Dit soort hulp kan goed voor de mentale gezondheid van de lgbtq jongeren zijn, dit kan helpen met dat ze zich minder alleen voelen omdat er anderen zijn zoals zij. Ze zijn nou eenmaal niet aleen, er zijn velen mensen die anders zijn dan wat wordt gezien als de norm. Weten dat je er niet alleen voor staat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *