Maak je niet dik, gebruik Ozempic!

DoorLeonie Pot

10 februari 2025

Als er één middel is dat de mens door dik en dun gesteund heeft is het wel het Deense diabetesmedicijn Ozempic. Geef maar toe: ook jij hebt er vast wel eens aan zitten denken om dat goedje met naald aan te schaffen, al is het maar een gedachte of nieuwsgierigheid ernaar. Maar hoe komt het dat het afgelopen jaar zo ongekend populair is geworden onder mensen die wel een paar kilootjes kwijt willen?

Allereerst: wat is Ozempic nou eigenlijk en waar is het oorspronkelijk voor bedoeld? Het gros van de mensen weet inmiddels wel dat het een medicijn voor diabetespatiënten is. Er zit een werkzame stof in genaamd ‘semaglutide’ die bijna dezelfde werking heeft als het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide-1) dat tijdens het proces van eten van nature wordt aangemaakt en zorgt voor onder andere het verlagen van de bloedsuikerspiegel en helpt met het reguleren van insuline. Mensen met diabetes type 2 hebben te weinig van dit hormoon. Ozempic zorgt voor een boost aan GLP-1 op dat moment. Meer hierover lees je op 123apotheek. Mensen die geen diabetes hebben, hebben dit product helemaal niet nodig. Toch is de vraag naar het product fors gestegen, en niet alleen onder mensen met diabetes. Beroemde mensen als Kim Kardashian en Elon Musk hebben dit product al eens gepromoot op hun social media platformen als afslankmiddel. Zulke beroemdheden met een groot bereik hebben veel invloed op vooral jonge mensen en mensen die ergens  mee struggelen in het leven, denk bijvoorbeeld aan moeite hebben met afvallen of een gezonde leefstijl aanhouden. Ozempic lijkt dé oplossing te zijn!

De Deense CEO (Chief executive officer) Lars Fruergaard Jørgensen van farmaceut Novo Nordisk, die onder andere Ozempic, maar ook een ander middel op de markt heeft gebracht genaamd ‘Wegovy’ heeft in ieder geval niks te klagen: het afgelopen jaar noteerde hij 21 procent meer winst ten opzichte van eerdere jaren en verdiende bijna 14 miljard euro aan de middelen, de helft van die wist kwam alleen al door Ozempic.
Ondanks de aanhoudende tekorten is Lars tevreden over de resultaten van 2024. “Meer dan 45 miljoen mensen profiteren nu van onze behandelingen.” zegt hij in een interview op nu.nl.


Waarom het niet is wat het lijkt
Je kent vast wel de uitspraak: als iets te mooi is om waar te zijn, is dat het meestal ook! Uiteraard heeft ook Ozempic zo z’n donkere keerzijde: Ozempic reguleert namelijk niet alleen de bloedsuikers, maar remt ook je eetlust.
Dit zorgt dus voor een ongezonde manier van afvallen. Het gaat niet altijd om de hoeveelheid die je eet, maar ook wat je eet: gevarieerd en volgens de schijf van vijf van het voedingscentrum eten blijken nog altijd een goede basis voor een gezonde leefstijl. Minder eten om zo af te vallen is geen gezonde manier van afvallen voor je lichaam. Ook krijg je een soort ‘jojo-effect’: als je Ozempic een tijdje zal gebruiken en je stopt er abrupt mee dan komen de kilo’s er dubbel en dwars weer aan. Oftewel: in een korte tijd afvallen en weer aankomen. Dit zelfde effect krijg je bij diëten die niet aanslaan.

Ook worden diabetespatiënten steeds meer de dupe van het tekort, doordat bijvoorbeeld de huisartsen of apotheken het niet meer kunnen leveren omdat het niet op voorraad is. Ook Polman kreeg te maken met het tekort en kreeg een alternatief mee van de huisarts. Tevergeefs, want dat medicijn voldeed bij lange na niet zoals Ozempic. ‘Het werkte helemaal niet (…) ik kreeg opeens heel hoge bloedsuikers. En met dat alternatieve medicijn kreeg ik het niet onder controle.’

Huisartsen en apotheekpraktijken roepen massaal op om Ozempic en andere ‘afslankmiddelen’ alleen te gebruiken voor de doeleinden waar ze voor bedoeld zijn. Zijn kunnen hun eigen diabetespatiënten amper nog voorzien van hun normale voorraad en van nep- of namaakmiddelen worden de patiënten vaak ziek of beroerd omdat het niet de juiste dingen doet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *