
De week van de lentekriebels is weer begonnen! Basisschoolleerlingen over het hele land krijgen deze week seksuele voorlichting op school. Hoewel de scholen het als een positief programma zien zijn er alsnog veel ouders die het geen goed idee vinden als kinderen zo vroeg al seksuele voorlichting krijgen.
De week van de lentekriebels is een project voor scholen om op een creatieve manier leerlingen seksuele voorlichting te geven, en het een meer aanspreekbaar onderwerp te maken voor basisschoolleerlingen. Kinderen krijgen met dit programma les over relationele en seksuele onderwerpen en leren hiermee om er zelf meer open over te zijn en er meer vragen over durven te stellen. Hierdoor kunnen ze meer open worden over hoe ze hun grenzen aan kunnen geven en bij andere mensen hun grenzen kunnen herkennen.
Basisschoolleerlingen hebben vaak veel vragen over hun lichamen en hoe relaties werken, dit initiatief kan het veel makkelijker maken voor de leerlingen om er sneller over te beginnen en om ongemakkelijke gesprekken tussen kinderen en ouders of leraren voorkomen. Al deze informatie en nog veel meer diepgang over het onderwerp is allemaal te vinden op de website van seksuelevorming.
Weerstand van ouders
Volgens RTL heeft bijna de helft van de helft van basisscholen weerstand of kritiek gekregen van ouders. Daardoor proberen de scholen vaak gesprekken aan te gaan over wat het programma lentekriebels nou echt inhoudt, om de ouders informeren over het belang van seksuele voorlichting.
Toen en nu
“Bij mij op de basisschool heb ik ook seksuele voorlichting gekregen, maar bij mij ging het vooral over hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en meer met informatie over bijvoorbeeld ongesteld zijn”, zei een student van het Mediacollege over haar ervaring met seksuele voorlichting. Ook vertelde zij mij dat dit vaak een ongemakkelijk onderwerp voor haar was en ze hierdoor niet altijd comfortabel was om hier vragen over te stellen maar dat het haar wel alsnog heeft geholpen.
Een andere student zei ook nog dat zij het een belangrijk onderwerp zou vinden voor leerlingen, omdat het stigma dat het ongemakkelijk is schadelijk zou kunnen zijn voor leerlingen die bijvoorbeeld ervaringen hebben met seksueel misbruik, en hierdoor het niet durven te delen. Daarom zien veel jongeren lentekriebels toch als een goed onderwijsprogamma.
Lees ook: kennis opdoen in het buitenland