Het aantal jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar met kanker is in de afgelopen 35 jaar toegenomen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De werkdruk voor oncologieverpleegkundige loopt op en jonge kankerpatiënten staan volop in de bloei van hun leven.
De vorming van een kankergezwel is meestal een erg langzaam proces, dat meerdere fasen doorloopt. Het begint altijd met een fout in het DNA. De mens heeft miljarden cellen, en in al deze cellen zit een kern waarin ons DNA zit verborgen. Kanker ontstaat door afwijkingen in bepaalde genen. Meestal gaat het om afwijkingen in genen die een rol spelen bij de groei en deling van cellen.
Experts weten geen raad meer
Kanker is een groeiend probleem in Nederland. Sinds 2007 is het zelfs doodsoorzaak nummer één. “Wat we vaak vergeten is dat jongvolwassenen nog volop in hun leven staan wanneer ze geconfronteerd worden met kanker. De impact is enorm, niet alleen fysiek, maar ook mentaal en sociaal. Dat vraagt om zorg die verder gaat dan alleen medische behandelingen,” vertelt een oncologieverpleegkundige van het Dijklander ziekenhuis in Hoorn.

Vrouwen worden in hun jongvolwassen jaren vooral getroffen door borst- en baarmoederhalskanker en melanoom van de huid. Bij jonge mannen steeg het aantal diagnoses van zaadbalkanker explosief: van 241 diagnoses in 1989 naar 574 in 2024. Andere vormen van kanker die bij jongvolwassen vrouwen relatief vaak voorkomen zijn: lymfeklierkanker en schildklierkanker. Bij jongvolwassen mannen gaat het om lymfeklierkanker en hersentumoren.
Jongvolwassene met kanker
“Toen ik hoorde dat ik kanker had, was het alsof alles wat ik voor de toekomst had gepland, in één klap wegviel. Het was moeilijk om te begrijpen waarom dit mij overkwam, op zo’n jonge leeftijd. Maar ik heb geleerd dat je, ondanks de angst en onzekerheid, altijd kracht kunt vinden om door te gaan,” zegt Emma (24) in een interview met KWF Kankerbestrijding 2023
Er zijn diverse doneeracties voor kanker door heel het land. Zo kun je je laten sponsoren tijdens een hardloop- of zwemwedstrijd, het geld dat is ingezameld gaat dan naar onderzoek voor kanker.
Je kan je aanmelden voor zo’n doneeractie en het spaardoel zelf proberen te halen door middel van je sponsoren of een ticket aanschaffen en dan gaat jouw geld direct naar het goede doel.