
In het kader van 750 Amsterdam kwamen jongeren vanuit heel Amsterdam bij elkaar in het Paleis op de Dam. In totaal deden 100 jongeren mee aan deze dag vol gesprekken en inspirerende ideeën. Ook de opleiding Mediaredactie van het Mediacollege was vertegenwoordigd. Een verslag van Lotte de Wildt en Timo de Best.
De dag begon met 0.0 champagne gebracht door echte lakeien en de kans om een bericht op te schrijven voor de koning/koningin. Hierna begon de presentatie geleid door presentator en radio dj Klaas van Kruistum. Na een kort vragenronde in het publiek was het tijd voor de eerste spreker.
“Atlas draagt de wereld, maar wie draagt Atlas?” vroeg burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, zich hardop af. Ze sprak haar dankbaarheid uit voor het feit dat wij, de jongeren, de tijd en moeite hadden genomen om te verzamelen in het paleis om mee te denken over de toekomst van de hoofdstad. Ze vertelde dat generatie Z de generatie van de verandering zal zijn.
“In een wereld waar veel aan de hand is, zullen jullie de hardste stem hebben,” zei ze. Ook vertelde ze dat er morgen opnieuw een symposium plaatsvindt, maar dan voor volwassenen.
Na een hard applaus werd ze afgekondigd door presentator Klaas.
Bij de ingang kreeg iedereen een gekleurd bandje om, waarmee duidelijk werd in welke groep je zat voor de eerste workshop. Wij zaten in team oranje. Na een korte groepsfoto, waarbij iedereen netjes bij elkaar ging staan, begon het programma.
Onze eerste workshop was ‘Lego bouwen’. Het idee daarachter was simpel, maar best creatief: bouw met Lego wat jij graag zou willen zien in de stad. Dat kon van alles zijn van een park of ontmoetingsplek tot een gebouw dat iets toevoegt aan de buurt.
Iedereen ging meteen aan de slag. Sommige groepjes bedachten duurzame oplossingen of maakten iets voor jongeren, anderen focusten juist op meer groen of veiligheid. Terwijl we bouwden, praatten we ook met elkaar over wat er nu eigenlijk mist in de stad en wat er beter kan.
Na het bouwen was het tijd voor de pitch en het stemmen. De begeleiders vertelde ons dat aan het einde van de dag de winnaar bekend zou worden gemaakt.
Hierna was het tijd voor een rondleiding door de kamers van het paleis. We liepen door grote deuren en keken onze ogen uit. Overal hingen oude schilderijen aan de muren en er hingen flinke kroonluchters aan het plafond. De gids vertelde wat over de mensen die hier vroeger woonden en wat er in de kamers gebeurde.
Hierna was het tijd voor de lunch. Tijdens de lunch was het lekker relaxed. We zaten samen en iedereen was gezellig. Er kwamen steeds mensen bij ons zitten, ook mensen die we nog niet kenden, en zo maakten we makkelijk een praatje. Er werd veel gelachen en de tijd ging daardoor snel voorbij.
Hierna was het tijd voor de volgende workshop: zangles van niemand minder dan Trijntje Oosterhuis. Onder het motto ‘’ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’’ gingen we aan de slag en begonnen we samen te zingen. Het was superleuk om met zo’n bekende artiest te oefenen en te horen hoe ze ons op een fijne manier hielp om beter te zingen. Iedereen deed mee, en het voelde echt als een gezellige, energieke sessie waarin we samen aan de slag gingen met onze stemmen.
Hierna was de dag afgelopen en ging iedereen weer naar huis. ‘’Ik vond het super leuk en ik vond het paleis super indrukwekkend’’ vertelt een medekandidaat. Degene die ernaast stond was het daarmee eens “ja ik vond het inderdaad super vet dat we op zo’n mooie plek mogen nadenken over zo’n mooie stad”.