Inflatie erger: vooral het eten wordt duurder

Misschien heb je het al gemerkt, het eten wordt steeds duurder. Zoals bij ons in de schoolkantine, maar ook op andere plekken. Hoe komt dat dan en wat betekent dat voor ons?

Wat is inflatie?

Inflatie is de gemiddelde stijging van prijzen voor de producten die de klant koopt. Het is dus eigenlijk hoeveel duurder een product wordt in een jaar tijd. Vooral gas, boodschappen en elektriciteit maken het leven momenteel duurder.

De inflatie wordt berekend door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), elke maand kijken hun naar de prijzen van duizenden producenten en diensten. Die vergelijken ze dan met de prijzen van het jaar daarvoor.

Is de prijs hoger, dan is er sprake van inflatie. Maar omdat we gemiddeld meer uitgeven aan boodschappen dan aan een concertkaartje, tellen de ze de boodschappen zwaarder mee in de berekening.

Hoe komt het dat de prijzen zoveel stijgen?

Eigenlijk is het simpel, er komen meer mensen op de wereld dus er zal ook meer vraag zijn voor voedsel. Omdat de wereld nou eenmaal een bepaald aantal aanbod heeft van voedsel, stijgen de prijzen ook sneller.

Ook het coronavirus heeft slechte invloed gehad op de inflatie. Omdat de economie stopte in 2020 voor een tijdje, was het moeilijk om het weer op te starten. De vraag en diensten groeide ineens weer in 2021, waardoor veel prijzen heel snel stegen. De oorlog van Oekraïne heeft ook niet geholpen, waardoor het aanbod van veel gas, olie en voedsel kleiner werd. Door die virus en oorlog is er daarom meer vraag dan aanbod, waardoor de inflatie dus veel stijgt.

Er zijn ook andere redenen waardoor veel inflaties van producten worden verhoogd, zoals als een product minder gemaakt kan worden. In Pakistan zijn er bijvoorbeeld een paar oogsten mislukt door grote overstromingen. En de prijs van olie is ook omhooggeschoten door de warmte en droogte in Zuid-Europa.

Wat betekent dit voor ons?

Naast een lege bankrekening door de schoolkantine, is het voor ons als studenten voor de toekomst best vervelend. Als de inflatie zo doorgaat, en niet alleen van het eten, dan kan dat best grote gevolgen hebben.

Voor de boeren gaat het steeds slechter wereldwijd. Dit komt door hitte, overstromingen, orkanen en langdurige droogte. Hierdoor gaat hun oogst steeds minder, waardoor er dus minder aanbod is. Hierdoor verhogen die prijzen, wat dus ook blijft groeien.

Koop dus niet te veel in de kantine, want dat kan nadelig voor je uitpakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *