Het seizoen van een slijmerige keel, rode jeukende ogen, niesbuien en een verstopte neus is weer begonnen! Heb je vooral in de lente en zomer last van deze klachten? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergische reactie op pollen (stuifmeel) van bomen, grassen en kruiden. Deze pollen worden door de wind verspreid en kunnen bij sommige mensen het afweersysteem flink activeren. Het gevolg: niesbuien, tranende ogen, jeuk, een verstopte neus en vermoeidheid.
Verschillende pollen
Hooikoorts is lastig omdat verschillende soorten pollen klachten veroorzaken, afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar zijn het vooral bomen zoals berken, hazelaars en eiken die problemen geven, met een piek tussen februari en mei. In de zomer zorgen graspollen van mei tot juli voor klachten, terwijl later in het jaar kruiden zoals ambrosia het seizoen verlengen van augustus tot oktober.
Hoe meten we nu hoeveel pollen er in de lucht zijn?
De hoeveelheid pollen in de lucht wordt gemeten met apparaten zoals de Burkard sampler, die lucht aanzuigt via een kleine opening. Pollen worden verzameld op een vaseline-bedekte strip die langzaam ronddraait gedurende zeven dagen. Na deze periode wordt de strip microscopisch geanalyseerd om de concentratie en soorten pollen te bepalen.
Pollenpalen
Dit moet nauwkeuriger, de bestaande hooikoortsradars geven vaak verouderde informatie, waardoor je pas achteraf weet waarom je zoveel last had. Daar moet nu verandering in komen met nieuwe pollenpalen die in “realtime” het aantal pollen meten. Deze slimme palen worden momenteel getest op verschillende locaties in Nederland. Als ze goed werken, kunnen ze ervoor zorgen dat hooikoortsklachten sneller worden voorkomen in plaats van bestreden.
Het is nog onduidelijk wanneer de testperiode klaar is en de paal in werking gaat.