Iedereen kent het wel: het HIV virus en AIDS. Maar toch blijkt dat de kennis onder jongeren schaars is. Het virus wordt ook vaak onderschat. Zo wordt het preventiemiddel PrEP niet consistent ingenomen waardoor het geen effect heeft.
Uit onderzoek van Stichting HIV Monitoring blijkt dat er veel meer HIV besmettingen zijn onder jonge mannen. Bij mannen van 15 tot 24 jaar werden er in 2023 maar liefst 40 nieuwe diagnoses gesteld van het virus. Dat zou kunnen komen doordat het condoom gebruik in die leeftijdsgroep enorm is gedaald.
Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, vindt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. “Wat we zien is dat er al veel langer eigenlijk onvoldoende aandacht is voor preventie in Nederland. Landelijke condoomcampagnes zijn al sinds 2012 gestopt.”
HIV & AIDS
Maar wat is HIV en wat heeft het te maken met AIDS? HIV (Humaan Immunodeficiëntievirus) is een virus dat het immuunsysteem aantast. Als het niet behandeld wordt, kan het immuunsysteem zo verzwakken dat iemand AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) ontwikkelt. HIV is dus het virus zelf waardoor je AIDS kan krijgen. AIDS is nog steeds levensbedreigend en moet serieus genomen worden. Gelukkig kan je AIDS voorkomen als je HIV hebt door medicijnen te gebruiken.
Hoe krijg je HIV?
HIV kan je niet alleen krijgen door middel van onbeschermde seks met iemand die het virus heeft. HIV kan ook worden overgedragen door het delen van naalden of spuiten met bijvoorbeeld drugsgebruik. Ook kan het overgedragen worden van moeder naar kind tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding. Een zeer zeldzame manier van overname is bloedtransfusies, doordat we nu bloedtesten hebben gebeurd die vrijwel nooit meer.
Hoe ga je ermee om?
Het blijft heel belangrijk om veilig seks te hebben, voor jou en de ander. Ook kan het geen kwaad om je af en toe te laten op HIV bij de huisarts of de soa-poli van de GGD. Want hoe eerder je erachter komt dat je HIV hebt hoe minder gevolgen het heeft. En niet te vergeten, gebruik een connie!