Goedkoop sporten als student? Niet als je mbo doet

Dit is een AI gegenereerde afbeelding

Goedkope sportabonnementen voor studenten blijven voorlopig bestaan. Minister Eppo Bruins van onderwijs, cultuur en wetenschap kondigde aan dat hij strenge regels over het gebruik van onderwijsgeld voor studentensport niet gaat handhaven. Dat is goed nieuws voor hbo- en wo-studenten, maar voor mbo-studenten veranderd er niks.

Op veel hogescholen en universiteiten kunnen studenten gebruik maken van sportfaciliteiten zoals een gymzaal, fitnessruimte of zelfs een compleet sportcentrum. Dat doen ze tegen een zeer hoge korting, omdat de onderwijsinstelling meebetaalt. Officieel mag dit niet, onderwijsgeld moet volgens de wet enkel naar onderwijs gaan. Niet naar ‘private’ activiteiten, zoals sport, eten of cultuur. Echter worden deze regels al jarenlang gedoogd, en dat blijft voorlopig zo. 

Minister Bruins vindt net als de Tweede Kamer, dat sporten voor studenten niet onbetaalbaar mag zijn. “Sporten moet goedkoop blijven,” zei hij tijdens een debat over welzijn van studenten. “Ik vind het onwenselijk dat sport zo duur is”.

Veel duurder 

Wat Bruins niet noemde? Mbo-studenten. Die vallen namelijk buiten deze hele discussie. En dat is niet voor het eerst. In veel steden doen mbo-studenten niet mee met studentenvoordelen die hbo- en wo-studenten wel hebben. Niet alleen met sport worden mbo’ers uitgesloten, ook cultuurkaarten en huisvesting is alleen voor ‘echte’ studenten.

Waar een hbo-student een sportkaart voor 100 per jaar krijgt, betaalt een mbo-student in dezelfde stad soms het volle tarief van €300 tot €500 per jaar voor een sportabonnement. “Ik wil ook graag sporten, maar ik kan het simpelweg niet betalen” zegt Lotus, student Mediaredactie. Dan moet je nog maar hopen dat je als mbo’er überhaupt naar binnen mag. 

Buitengesloten 

Opvallend is dat minister Bruins in het debat met geen woord rept over het mbo, dat terwijl mentale gezondheid van studenten centraal stond, juist iets waar sport bij kan helpen. Stress, prestatiedruk en psychische klachten komen ook onder mbo-studenten voor. Toch gaat de aandacht helaas weer enkel naar het hoger onderwijs.

Mbo-studenten worden door de overheid vaak niet erkend als ‘echte’ studenten. “Zij krijgen veel meer dan wij” zegt Lynn. Zo mogen mbo’ers in veel gevallen geen gebruik maken van studentenkortingen, krijgen ze geen ov-vergoeding in de zomer en worden ze uitgesloten van tal van regelingen. En dus ook van studentensport, MAlive.nl schreef eerder al over mbo-uitsluiting.

Verschillende mbo-studenten en belangenorganisaties spreken van ongelijke behandeling. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en JOBmbo (De Jongerenorganisatie voor mbo-studenten) pleiten al jaren voor gelijke rechten. In een reactie op de uitspraken van Bruins stelt JOBmbo: “als je mentaal welzijn van studenten serieus neemt, dan moet je ook sportmogelijkheden voor mbo-studenten ondersteunen”. 

Grijs gebied 

Volgens de minister bestaat er een “grijs gebied” in de regels rondom studentensport. Daar wil hij nu een uitzondering op maken: sport mag voortaan uit het onderwijsbudget betaald worden, maar alleen voor hoger onderwijs. Als sport zo belangrijk is, waarom worden mbo’ers dan weer vergeten? De roep om gelijke behandeling wordt steeds luider. Verschillende politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA en D66, hebben eerder al vragen gesteld over de ongelijkheid tussen mbo studenten en andere studenten. Tot nu toe bleef een oplossing uit. 

Geen maatregelen

Minister Bruins wil nu eerst inventariseren hoeveel geld hogescholen en universiteiten uitgeven aan sportfaciliteiten, in de tussentijd wordt de wet niet gehandhaafd. Oftewel: het hoger onderwijs mag gewoon doorgaan met sportsubsidies. 

Maar wie zorgt ervoor dat mbo-studenten ook gezond en fit blijven? Voor hen is er geen sportcentrum van school, geen subsidie en geen uitzondering. Terwijl ook zij te maken hebben met stress, prestatiedruk en de behoefte om fit te blijven. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *