De wereld haat vrouwen

Vrouwenhaat. Het is een onderwerp dat vaak ontlopen wordt, omdat het een heftig onderwerp is. Maar het is een onderwerp waar juist over gepraat moet worden, want het gebeurt elke dag.

Misogynie

Vrouwenhaat oftewel misogynie genoemd is een haat en afkeer tegenover vrouwen. Dit is niet iets van de negentiende of twintigste eeuw, het is namelijk al sinds de bronzen eeuw aan de gang. Vele jaren geleden waren het juist de vrouwen die machtsposities hadden. In bijvoorbeeld oud Egypte en het middeleeuwse Europa. Maar hier kwam verandering in, namelijk het patriarchaat. Waarbij de officiële definitie is: Maatschappijvorm waarin mannen de dominante rol hebben.

Geloven

Drie geloven (Jodendom, christendom en islam) kwamen samen in hun geloof in patriarchaat in de bronzen eeuw. Deze staat zorgde ervoor dat vrouwen onder een lagere status bleven en dit bleef groeien. In de middeleeuwen sloten vele andere geloven ook zich aan in het geloof dat mannen de dominante rol moesten hebben. Vele doctoren en wetenschappers denken dat dit kwam doordat mannen bang waren voor de macht van de vrouw. Dit zorgde voor een laag gevoel en een gevoel van onmondigheid bij mannen.

Heksenvervolgingen

Ook werd er in 1440 gestart met heksenvervolgingen. Waarbij vrouwen verdronken en verbrand werden, omdat mensen dachten dat zij ‘heksen’ waren. Dit gebeurde vaak bij ongetrouwde of weduwen, arm en machtelozen vrouwen. Ook hadden deze vrouwen vaak kennis over planten en een sterke eigen mening.

Stemrecht

Voor de negentiende eeuw hadden vrouwen ook nog geen stemrechten. Hier kwam verandering in. Tussen 1914 en 1939 waren er 28 landen die vrouwen stemde erkende.

Heden

Maar als er wordt gekeken naar het heden zijn er in vele landen stappen achteruit gezet. Er is namelijk nog steeds geen gelijkheid tussen de man en de vrouw. Hierdoor is de term feminisme groot geworden. Het misverstand onder deze term is dat feminisme gaat over de vrouw weer macht te laten hebben, maar dit is niet het geval. De definitie is: De verzamelnaam voor maatschappelijke en politieke stromingen of bewegingen die ongelijke verhoudingen tussen man en vrouw kritisch bekijken en streven naar vrouwenemancipatie. Oftewel gelijke rechten.

Afghanistan

Voorbeelden van de terugnemende stappen zijn de vrouwenrechten op dit moment in Afghanistan en Amerika. Sinds 2021 is de Taliban aan de macht in Afghanistan, waarbij wegnemende rechten volgde.

  • Verplicht trouwen
  • Vrouwen mogen niet alleen reizen
  • Meisjes mogen niet meer naar de middelbare school.
  • Vrouwen mogen geen autorijden of gebruikmaken van het openbaar vervoer.
  • Kledingvoorschriften (volledig bedekt).
  • Werk verbod
  • Openbare ruimte verbod.

Ook mogen vrouwen niet praten/zingen, waaronder hardop bidden. Dit komt doordat de Taliban vrouwelijke stemmen te ‘intiem’ vindt en daarom alleen gehoord mag worden door haar echtgenoot.

Amerika

Ook in Amerika wordt er nu veel gepraat over vrouwenrechten en haat. Dit komt door de aankomende verkiezingen en de angst rondom Project 2025. Op dit moment zijn er in 22 staten in Amerika de ‘Trump abortuswet’ ingezet. Dit kwam nadat Trump in 2022 Roe v. Wade terugdraaide. Wat een wettelijke keuze is gemaakt door de U.S. Supreme Court, waarbij abortus legaal mag. Toen Trump president was, heeft hij nieuwe een U.S. Supreme Court aangewezen die dit besluit hebben teruggedraaid. Ook standpunten waarover gepraat worden in project 2025 zijn:

  • Scheiden illegaal
  • Anticonceptie illegaal
  • Homohuwelijk illegaal
  • Stemrechten vrouw weghalen

En nog veel meer.

Dit is maar een klein gedeelte van het verleden, heden en de toekomst. Maar het is een van de belangrijkste onderwerpen van dit moment. Dus start een gesprek!