“De greep van de georganiseerde drugscriminaliteit op Amsterdam dreigt zich de komende tien jaar verder te verstevigen”, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema afgelopen donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Dit baseert ze op een rapport van het stedelijk strategieteam over de toekomst van de drugscriminaliteit richting het jaar 2035.
Dat rapport is tot stand gekomen door de steeds zichtbaardere effecten van de georganiseerde misdaad in onze hoofdstad. Denk aan jongeren die als drugskoerier gebruikt worden, onveilige woonwijken en drugsafval wat in de natuur gedumpt wordt. Voor het rapport is gesproken met ongeveer 40 experts van de gemeente, de belastingdienst, OM en wetenschappers.
De Europese drugshoofdstad
Amsterdam staat al vanaf de jaren 70 bekend als de drugshoofdstad van Europa. Dat is overigens ook gebleken blijkt onderzoek naar drugsresten in het afvalwater in meer dan vijftig Europese steden door het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA).
Waarom Amsterdam?
Amsterdam beschikt over een goede infrastructuur en is goed bereikbaar. Niet alleen over de weg, maar ook in de lucht en over zee. Het feit dat er mensen van veel verschillende culturen en etniciteiten samenwonen maakt het ook aantrekkelijk voor buitenlandse criminelen. We kunnen ook vooral niet de geavanceerde technologie vergeten: Dark Web en cryptovaluta, dit maakt alles een stuk makkelijker voor criminelen.
En wat nu?
Allereerst heeft de overheid verschillende projecten lopen om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Zo is dit jaar 112 miljoen euro extra beschikbaar, die gebruikt gaat worden voor het tegengaan van ondermijning van de rechtsstaat. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel.