Het aantal buitenlandse studenten dat naar Nederland komt, groeit nauwelijks meer. In het huidige studiejaar hebben bijna 52.000 internationale studenten zich ingeschreven voor een opleiding in ons land. Dat is slechts 0,4 procent meer dan vorig jaar. Volgens Nuffic, de organisatie die zich bezighoudt met internationalisering in het onderwijs, is dat de kleinste groei sinds 2007.
Voor veel mbo-studenten lijkt dit misschien vooral iets wat speelt bij universiteiten en hogescholen maar vergis je niet, wat daar gebeurt, heeft op termijn ook invloed op het mbo en jouw eigen toekomst. Want internationale studenten maken ons onderwijs niet alleen diverser, ze zorgen er ook voor dat Nederland aantrekkelijk blijft voor buitenlandse bedrijven en dat er meer kansen ontstaan voor stages en werk in het buitenland.
Minder internationale studenten
Vooral hogescholen merken de afname van nieuwe internationale studenten. Het aantal inschrijvingen uit het buitenland daalde daar met 7 procent. Bij universiteiten ging het om een daling van 5 procent. Nuffic waarschuwt dat dit op korte termijn ook gevolgen kan hebben voor masteropleidingen, omdat er nu al minder buitenlandse bachelor studenten bijkomen.
Waarom is dit relevant voor jou als mbo’er? Stel, je wilt na mbo-opleiding doorstuderen op het hbo. Dan kom je terecht op een plek waar normaal gesproken ook studenten van over de hele wereld rondlopen. Die diversiteit zorgt vaak voor nieuwe inzichten, andere manieren van werken, en kansen om je netwerk uit te breiden. Als het aantal buitenlandse studenten daalt, mis je misschien een deel van die ervaring.
Techniek blijft populair
Niet in alle vakgebieden daalt het aantal internationale studenten. Vooral in de techniek blijven buitenlandse studenten terugkomen. Bij universiteiten in Eindhoven en Delft is het aantal inschrijvingen met meer dan 20 procent gestegen, en dat is positief nieuws voor Nederland.
Werk jij nu of later in de techniek? Dan is de kans groot dat je later samenwerkt met internationale collega’s of terechtkomt bij een bedrijf dat ook in het buitenland actief is. In dat geval is het gunstig als je al tijdens je opleiding gewend geraakt bent om met mensen van andere culturen samen te werken.
Internationaal samenwerken
Op steeds meer mbo-scholen zijn er projecten, samenwerkingen of zelfs uitwisselingen met het buitenland, zo ook op onze school. “Het lijkt mij geweldig om in het buitenland stage te lopen”, zegt Daan van Mediaredactie. “Het is de uitgelezen kans om geleidelijk aan een nieuwe cultuur te leren kennen”.
Minder buitenlandse studenten betekent mogelijk ook dat die projecten minder vanzelfsprekend worden. Dat zou zonde zijn, want veel mbo-studenten vinden zo’n internationale ervaring, leerrijk en waardevol. Het maakt je zelfstandiger, verbreedt je blik en staat goed op je CV.
Duitsland nummer 1
Duitsland is nu nog steeds het land waar de meeste internationale studenten in Nederland vandaan komen, maar ook dat verandert. Voor het eerst sinds 2008 zijn het er minder dan 20.000. Daarna volgen studenten uit Italië, Roemenië en Spanje.
Dat Duitsland een belangrijke rol speelt, is niet gek: het ligt dichtbij, de onderwijssystemen lijken op elkaar, en veel Duitsers spreken goed Engels. Maar ook als die groep kleiner wordt, is het de vraag of Nederland aantrekkelijk genoeg blijft.