De kans dat er een natuurramp of stroomuitval komt is klein, maar zeker niet onmogelijk. De Nederlandsche Bank (DNB) komt met een advies om ten minste 70 euro per volwassene aan cash in huis te hebben. Voor kinderen geld een advies van 30 euro per persoon. Het geld is bedoeld voor als het internet of stroom uitvalt en je alsnog je boodschappen moet doen.
Basishoefte
Het contante geld is bedoeld om 3 dagen de meest urgente boodschappen te doen. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het hoofdzakelijk bedoeld voor boodschappen, medicijnen en vervoer. Volgens Olaf Sleijpen van DNB is het handig om bij jezelf na te gaan of 70 euro per persoon genoeg is om je 3 dagen te onderhouden van je basisbehoeften. Vooral munten en lage bedragen briefgeld zijn handig om in huis te hebben. De oproep om je voor te bereiden met contant geld is je vooral om je beter voor te bereiden op calamiteiten.
Het advies om contant geld in huis te hebben geldt voor 5 jaar. Nibud berekende dus ook de kosten inclusief inflatie waardoor je contante geld in 2030 nog voldoende zal zijn.
Grote hoeveelheden
De oproep om contanten in huis te halen heeft wel een risico. Het is niet de bedoeling om direct massaal grote hoeveelheden cash geld in te slaan. De pinautomaten kunnen dat niet aan en bij een te groot bedrag is het wel de bedoeling dat je dat aangeeft, zodat het onder je inboedelverzekering valt. Dus minder dan 1000 euro in je huis hebben.
De kans dat het stroom ooit wegvalt is wordt steeds groter. We zijn in Nederland afhankelijk van stroom en internet op bijna alles. Mocht die stroom en internet ooit wegvallen werken bankapps niet meer, pinnen in supermarken en pinautomaten kan niet. Door de adviezen die worden gegeven vanuit de DNB en Nibud hopen ze mensen te kunnen waarschuwen voor de situaties die kunnen ontstaan als het stroom of internet ooit wegvalt.
Tips om stroomuitval of een crisis zonder pinnen door te komen – via nos.nl
Het Maatschappelijk Overlegorgaan Betalingsverkeer adviseert naast het in huis halen van contant geld ook:
– Reken je altijd af met je telefoon of smartwatch in de winkel? Zorg ervoor dat je ook een pinpas hebt, om de risico’s te spreiden.
– Check dat de mobiele app van je bank werkt. Dan kan je geld overmaken, mocht je pinpas niet meer werken.
– Maak je gebruik van meerdere banken? Ook dat is een manier om de risico’s te verspreiden.
– Het MOB adviseert ook winkeliers om meer alternatieven naast pinnen aan te bieden, zoals een QR-code die klanten kunnen scannen. Winkels worden ook opgeroepen om genoeg wisselgeld om 72 uren te kunnen overbruggen in huis te hebben.