De Nederlandse biodiversiteit staat er slecht voor, waardoor schoon drinkwater en gezond voedsel onder druk staan. Dit blijkt uit een grootscheeps onderzoek van Naturalis Biodiversity Center dat vandaag wordt gepresenteerd. De biodiversiteit beïnvloedt ons als mens elke dag, dat het nu verslechterd heeft verschillende oorzaken.
Biodiversiteit in een notendop
Biodiversiteit omvat alle planten, dieren, schimmels en micro-organismen binnen een bepaald leefgebied. Zie het als een soort blokkentoren met het weghalen van één blokje zal de toren niet instorten, maar als er meer en meer blokjes weggehaald worden zal de toren omvallen. Als een soort niet tegen een verandering kan, kunnen andere soorten het overnemen zonder dat het hele systeem instort.
Dat het nu slechter gaat met de biodiversiteit in Nederland heeft verschillende redenen: zo helpt het niet mee dat wij mensen de omgeving vervuilen en het leefgebied van dier- insecten- en plantensoorten vernietigen. Ook heeft klimaatverandering een negatieve impact op de biodiversiteit, maar andersom helpt biodiversiteit om klimaatverandering tegen te gaan en ons beter aan te passen hierop. “Als ecoloog denk je wel aardig te weten hoe het met de natuur gaat. Maar als je dan alle 19 soortgroepen waar een Rode Lijst van bestaat naast elkaar zet, en ze gaan allemaal achteruit, dan is het wel even slikken”, vertelt Prof. Dr. Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis.
Wat kun je zelf doen?
Als je zelf sterk de behoefte voelt om iets te doen voor de biodiversiteit zou je een organisatie kunnen steunen die veel doet voor de aanpak van klimaatverandering en verslechtering van de biodiversiteit. Ook kan je op verschillende manieren een steentje bijdragen door bijvoorbeeld simpele dingen te doen als je afval opruimen en dingen hergebruiken. Hou het dicht bij je zelf: ga voor groen. Biodiversiteit kan al in je achtertuin of op je balkon beginnen. Wageningse wetenschappers schakelen steeds vaker de hulp in van burgers. Als burger kun jij hen helpen door mee te doen aan burgerwetenschapsprojecten, oftewel: citizen science.