Terug naar 130: Op deze snelwegen mag het weer

Dit is een Ai gegenereerde afbeelding

Vanaf vandaag mag je op drie Nederlandse snelwegen weer de hele dag door 130 rijden. Je kunt nu dus overdag legaal, wat extra gas geven. In totaal gaat het om 117 kilometer aan snelweg, verspreid over drie trajecten, waaronder het grootste deel van de Afsluitdijk. De maatregel is onderdeel van een nieuw plan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat kijkt naar wegen waar de snelheidsverhoging mogelijk is zonder extra nadelige gevolgen voor milieu of omwonenden. 

De terugkeer van 130 kilometer per uur roept vele vragen op: “waarom mochten we niet altijd 130 rijden?” De reden daarvoor ligt in de stikstofcrisis. In 2019 oordeelde de Raad van State dat Nederland niet voldeed aan Europese natuurbeschermingsregels. Dat had onder meer gevolgen voor bouwprojecten, landbouw en verkeer. Een van de maatregelen om stikstofuitstoot te verlagen was het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen overdag. Door van 130 naar 100 te gaan, daalde de uitstoot aanzienlijk, vooral tijdens de ochtend en avondspits. Dit maakte ruimte vrij voor andere economische activiteiten, zoals de bouw van woningen of infrastructuur.

Op deze trajecten mag je weer gas geven

De verhoogde snelheid geldt vanaf nu op deze drie trajecten:

  • De A6 tussen Lelystad-Noord en de ketelbrug
  • Het grootste gedeelte van de Afsluitdijk (A7)
  • De A7 van Winschoten tot aan de grens met Duitsland

Komende zomer komt daar een 4e stuk bij 

  • De A37 tussen knooppunt Holssloot en aansluiting Zwartemeer

Volgens minister Barry Madlener, is dit de eerste stap. Ook kondigde hij aan dat er voor de zomer nog meer trajecten kunnen volgen, schreef de NOS.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met experts onderzocht op welke wegen het verantwoord is om weer harder te rijden, daarvoor gelden strenge regels. De snelweg moet voldoende afstand houden tot kwetsbare natuurgebieden, de geluidbelasting voor omwonenden moet binnen de normen blijven en de verwachte toename in stikstofuitstoot moet minimaal zijn.

De drie trajecten die nu zijn vrijgegeven, voldoen aan deze voorwaarden. Vaak gaat het om lange, rechte wegen met weinig verkeersdrukte en bepekte bebouwing in de buurt. Dat maakt ze ‘kansrijke projecten,’ zoals minister Barry Madlener ze noemt. Volgens Madlener is dit “een eerste stap” en onderzoekt het ministerie momenteel of er meer trajecten geschikt zijn. De bedoeling is dat de tweede kamer voor de zomer wordt geïnformeerd over een mogelijke uitbreiding van de maatregel. 

Verantwoord rijden

Voor jongeren die hun rijbewijs bijna hebben of net gehaald hebben, is dit relevant nieuws. Niet alleen omdat je straks zelf met 130 over de weg kunt cruisen, maar ook omdat het iets zegt over verantwoord rijgedrag. Als beginnend bestuurder heb je nog niet zoveel ervaring en op hoge snelheid is foutmarge klein. Daarom is het belangrijk om altijd je eigen tempo te kiezen. Op de rechterbaan 100 km/u blijven rijden is helemaal prima, je hoeft niet per se 130 te rijden ook al mag het wel, MAlive.nl schreef eerder.

De maatregel roept discussie op. Tegenstanders, waaronder milieubeweging en sommige politieke partijen, wijzen op de extra uitstoot die hogere snelheden veroorzaken. “Ik vind het niet per se slecht voor het milieu” zegt Sam, student Mediaredactie. “Ik denk dat het weinig verschil maakt of je nu 100 of 130 rijdt” ook geluidsoverlast en verkeersveiligheid zijn thema’s die in het debat terugkomen. Hoewel 130 rijden op een lege Afsluitdijk veilig lijkt, kunnen slechte weersomstandigheden of vermoeidheid het risico snel verhogen. “100 of 130, in beide gevallen overleef je een ongeluk hoogstwaarschijnlijk niet” zegt Daan, ook student Mediaredactie. Sam en Daan hebben dus geen moeite met de nieuwe maatregel, met hen velen anderen, voorstanders van de maatregel vinden dat het snelheidslimiet flexibel moet zijn. Als het milieu er niet onder lijdt en de weg geschikt is, moet harder rijden kunnen. Zij wijzen op de voordelen voor de doorstroming van het verkeer en comfort van bestuurders. 

Wat kunnen studenten met deze informatie?

Ook als je nog geen rijbewijs hebt, is dit nieuws interessant. Achter de verhoging naar 130 km/h zit veel meer dan alleen een verkeersregel. Er is onderzoek gedaan naar milieu, geluid en veiligheid, ook moet de overheid duidelijk communiceren waarom dit gebeurt. Voor studenten in media, design of communicatie is het een goed voorbeeld van hoe beleid, technologie en storytelling samenkomen en hoe je daar als maker iets me kunt doen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *