Fraude in jeugdzorg; professionals ontslagen

DoorDaan le Comte

14 april 2025

De jeugdzorg in Nederland ligt onder vuur. Meerdere incidenten van fraude hebben geleid tot het ontslag van professionals. Deze gebeurtenissen hebben niet alleen financiële en organisatorische gevolgen. Dat heeft schadelijke gevolgen voor kwetsbare gezinnen die afhankelijk zijn van hulp. De vraag is niet alleen hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar vooral wat het betekent voor de kinderen en ouders die nu in onzekerheid achterblijven

Hoewel het bij fraude vaak om geld gaat, zijn de gevolgen voor kinderen en ouders die hulp krijgen van jeugdzorg vaak veel erger. Ouders die hulp zoeken in een moeilijke situatie, moeten kunnen vertrouwen op de mensen die hen ondersteunen. Als dan blijkt dat een hulpverlener niet eerlijk is en zelfs fraude pleegt, verdwijnt dat vertrouwen meteen.

De impact van fraude in de jeugdzorg reikt veel verder dan financiële schade. Vooral kinderen worden hard geraakt wanneer blijkt dat een hulpverlener (iemand die ze zouden moeten kunnen vertrouwen) niet eerlijk is.

De gevolgen van fraude voor jongeren in de jeugdzorg

De onderstaande grafiek laat zien wat dit in de praktijk kan betekenen, met de cijfers van Skipr. Zo geven experts aan dat bij zo’n 80% van de getroffen kinderen het vertrouwen in hulpverleners ernstig wordt geschaad. Ook trauma’s kunnen verergeren (65%). Kinderen sluiten zich vaker emotioneel af (50%) en het wordt moeilijker om nog verdere hulp te bieden (55%).

Deze cijfers maken duidelijk dat fraude binnen de jeugdzorg niet alleen een organisatorisch probleem is, maar vooral een bedreiging vormt voor de emotionele veiligheid van kwetsbare jongeren, zo schrijft RTL.

“Als een kind één keer wordt teleurgesteld door een hulpverlener, kan dat al diepe sporen nalaten. Maar als dat gebeurt door fraude of misbruik van vertrouwen, is het vertrouwen in de hele hulpverlening vaak voorgoed weg.”
– Jeugdzorgexpert (via RTL)

Tijd om vertrouwen terug te winnen

De recente fraude in de jeugdzorg laat zien hoe kwetsbaar het systeem is. Het gaat niet alleen om geld, maar vooral om mensen. Kinderen en ouders die hulp nodig hebben, moeten kunnen vertrouwen op hun hulpverlener. Als dat vertrouwen wegvalt, heeft dat veel invloed, en vaak voor lange tijd.

Het is nu belangrijk dat de overheid, instellingen en hulpverleners hun verantwoordelijkheid nemen. Door beter te controleren, goede begeleiding te geven en eerlijk te werken, kan het vertrouwen langzaam worden teruggewonnen. Alleen dan kan jeugdzorg doen wat echt nodig is: kinderen veiligheid bieden en hen helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *