In de zoektocht naar een nieuwe kamer krijgen studenten steeds vaker te maken met oplichters, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). De Vakbond ziet een explosieve toename in het aantal meldingen van oplichtingen. “Wij zijn enorm geschrokken van de verhalen die we de afgelopen tijd van studenten binnen hebben gekregen.“
In 2024 ging 9,3 procent van de 236 meldingen bij de Housing Hotline over zaken waarin studenten werden oplicht. De oplichters doen zich voor als huisbazen, ze zetten de studenten onder druk om snel te betalen voor bijvoorbeeld borg of huur. Daarna verdwijnen de oplichters spoorloos. Studenten raken hierdoor volgens de LSVb soms honderderden euro’s kwijt.
De meeste oplichterij in grote steden
Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat vooral de grote steden oververtegenwoordigd zijn in het aantal meldingen. De steden die hier onder vallen zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Vooral internationale studenten zijn kwetsbaar, omdat ze vaak niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en moeite hebben met het vinden van betrouwbare informatie.
“Het is niet alleen cru dat studenten worden berooft van hun geld, maar we zien vaak dat als er aangiften worden gedaan, de studenten kansloos zijn en niet geholpen worden,” zegt LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache.