Familievloggers onder vuur

DoorBo de Mare

9 april 2025

Gistermiddag is de nieuwste aflevering van Boos online gekomen. De aflevering laat zien waarom kinderen in online video’s van familievloggers een risico lopen. Al lange tijd zijn er zorgen over kinderen die dagelijks worden gefilmd door hun ouders, maar de politiek heeft er nog niks mee gedaan. Boos wilt daar met de aflevering verandering in maken.

Het programma BOOS met Tim Hofman is een groot YouTube-kanaal met bijna een miljoen abonnees. Een aantal YouTubers hebben zich de laatste tijd uitgesproken tegen bijvoorbeeld De Bellinga’s (ruim 700.000 volgers) die hun kinderen al vanaf de geboorte filmen. Nu zijn ze samen met de kinderen op wereldreis. De Bellinga’s liggen onder een vergrootglas omdat vooral zij reclame maken met hun kinderen in de hoofdrol.

Kinderarbeid en mentale welzijn

In de aflevering van BOOS zijn meerdere familievloggers besproken die volgens experts niet genoeg rekening houden met de mentale gesteldheid van de kinderen. Aan de Bellinga’s is gevraagd hoe zij rekening houden met de mentale gezondheid van hun kinderen. Ook beschuldigen de experts in BOOS en de Kinderombudsman De Bellinga’s van kinderarbeid.

Experts vinden dat er sprake is van kinderarbeid wanneer ouders financieel afhankelijk zijn van een kind, waardoor de druk groot word om te presteren. De Bellinga’s hebben niet gereageerd op vragen van BOOS. Op oude vlogs van het gezin is goed te zien dat echt alles wordt gefilmd. Daarbij uiten veel onderzoekers vooral zorgen over de privacy van de kinderen en de stress die daarbij komt kijken.

Artikel gaat verder onder de video

Seksualisering van kinderen

De familie Koet is een familie die ook wordt ondervraagd in de aflevering. De familie Koet maakte ook dagelijkse vlogs en hadden nog veel losse kanalen over vuurwerk of pretparken. De vader van het gezin beantwoord wat vragen over de filmpjes waarin zijn kinderen in zwemkleding te zien zijn.

Uit onderzoek blijkt dat sites waar pedofielen actief zijn vooral filmpjes delen die op sociale media te vinden zijn. Ook kun je pieken op de tijdlijn van YouTube-video’s zien welk deel het meest bekeken is. Vaak zijn dat stukjes met kinderen in zwemkleding. “Eh ja, maar dan zie ik een kindje in een zwembad, wat zie jij daarin?”, antwoord Ruben Koet na vragen van Tim Hofman of hij daar rekening mee houdt.

Politiek doet nog even niets

Tim Hofman gaat in de BOOS aflevering ook langs staatssecretaris Jurgen Nobel (VVD) van Participatie en intergratie. De presentator wil weten hoe het kan dat er in Nederland nog geen wetten zijn voor kinderen op sociale media. “Het is moeilijk vast te stellen wanneer iets een hobby is en wanneer is het werk,” vertelt Nobel. Andere landen hebben die wetten al wel. Zo is de wet in Frankrijk dat kinderen in vlogs onder dezelfde regels vallen als kinderen die acteur zijn of in musicals spelen. Zij mogen maximaal 24 keer per jaar werken mits zij in bezit zijn van een ontheffing daarvoor.

De aflevering van BOOS heeft nu al veel los gemaakt, er is veel aandacht in de media. En de staatssecretaris heeft aangegeven de familievloggers aan te pakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *