80 Jaar Suske en Wiske: Hoe blijft de stripreeks relevant?

De iconische stripboekenreeks Suske en Wiske, viert haar 80-jarig bestaan. Acht decennia lang hebben, van generatie op generatie, mensen genoten van de avonturen van het dappere duo. Toch lijkt de populariteit onder jongeren af te nemen. In tijd waarin schermen en digitale prikkels overheersen, dreigt de klassieke strip in de vergetelheid te raken.

Voor velen is Suske en Wiske pure nostalgie. Bijna iedereen herkent wel de iconische rode kaften, de speelse humor en de kenmerkende tekenstijl. Stripboeken waren een belangrijke bron van vermaak en speelden een grote rol bij de leesontwikkelingen van kinderen. Bibliotheken hadden planken vol, en in menig huis lagen stapels stripboeken. 

Van Stripboek naar scherm

Waarom lijken jongeren minder geïnteresseerd in strips? Het heeft vooral te maken met de digitalisering van entertainment, kinderen zitten tegenwoordig vooral achter schermen. Ze kijken filmpjes op youtube, scrollen op TikTok of zijn urenlang aan het gamen. De aandacht spanne is korter geworden: “ik kijk liever een video op youtube, daar haal ik een stuk meer informatie uit” zegt student Daan le Comte. Of dit echt zo is valt te bezien, dit komt waarschijnlijk vooral omdat hij bij het kijken van een video niet zo snel zijn aandacht verliest. Malive schreef hier eerder al over.

Ook experts in leesgedrag zien deze trend. Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds minder papieren boeken lezen en dat hun leesvaardigheid hierdoor ernstig achteruitgaat. Strips, die ooit een brug vormden tussen eenvoudig lezen en serieuze literatuur, verliezen hun populariteit. “Het is zonde, want strips maken lezen juist toegankelijk en leuk” zegt kinderpsycholoog Anke de Vries. “Door de combinatie van tekst en beeld wordt het verhaal levendig en blijft het beter hangen.”

Een nieuwe generatie lezers?

Toch is er hoop. Een recente crowdfundingactie voor een Suske en Wiske manga-editie laat zien dat er nog steeds interesse is, zij het op een andere manier. Manga, een japanse stripstijl, is enorm populair onder een bepaalde groep jongeren en trekt een nieuwe generatie lezers aan. “Ik heb geen idee wat het inhoudt”, zegt Mediaredactie student Sam Heldens. “Maar ik ben er wel benieuwd naar”, misschien dat manga dus wel een nieuwe ingang biedt om jongeren weer aan het lezen te krijgen. 

Interessant blijven

Ondanks de afnemende populariteit onder jongeren blijven Suske en Wiske en andere strips een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed. De verhalen zijn vaak gebaseerd op historische gebeurtenissen en volkslegendes, dit maakt dat het ook nog eens erg leerzaam kan zijn. De vraag blijft echter hoe de liefde voor strips kan overgedragen op de nieuwe generatie. Misschien ligt de oplossing in een mix van nieuwe en oude media, de charme van het papieren boek gecombineerd met de mogelijkheid van digitale platforms.

Wat vaststaat is dat Suske en Wiske, na 80 jaar nog steeds relevant zijn. De wereld is veranderd, maar de tijdloze avonturen van Suske, Wiske, Lambik, Jerom en tante Sidonia blijven een bron van vermaak en inspiratie. En wie weet, misschien weten de makers met een frisse aanpak opnieuw de harten van jonge lezers te veroveren. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *