Je kent het wel: je gaat bijna slapen, en je doet je telefoon nog even in de lader. Maar steeds vaker gaat het mis met batterijen, ze vliegen bijvoorbeeld spontaan in de fik. En veel mensen weten niet hoe gevaarlijk het kan zijn als je onverstandig bezig bent. Maar hoe zit het nou eigenlijk, en hoe kan het beter?
Tegenwoordig zijn fatbikes steeds populairder. En natuurlijk hebben we allemaal een smartphone bij de hand. En dan zijn er nog de televisie’s aan de muur, de laptops in de schooltas en elektrische fietsen in het schuurtje. Maar al deze accu’s en batterijen zorgen voor een groter risico voor het ontstaan van brand. In het nieuws lees je dan ook steeds vaker dat het misgaat. Maar hoe zorg je er nou voor dat het niet bij jou gebeurt?
Woningbrand
Uit de cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het aantal branden door accu’s is gegroeid. Bij woningbranden is het van 3 procent in 2022 naar 5 procent gestegen in 2023 . Daarentegen neemt het totaal aantal woningbranden af. Uit het onderzoek blijkt dat verzekeraars in 2023 in totaal ruim 52.000 claims binnenkregen over woningbranden, een jaar ervoor waren dit er ruim 54.000. Een woningbrand kan snel fout gaan, zie hieronder een voorval over een e-step:
Tips
Probeer de accu niet te laten vallen, bij een harde klap kan er al een brand ontstaan.
Laad overdag je elektronica op, zo kan je goed in de gaten houden wat er mee gebeurt. Laad ook op in de buurt van een rookmelder.
Gebruik de originele lader, zo weet je dat het veilig is, en voorkom je de kans dat er iets misgaat.
Laad op met kamertemperatuur, te warme of koude omstandigheden is ook niet goed. probeer een plekje in de zon te vermijden.
Haal je apparaat uit de oplader als het een volle batterij heeft.
Als je in de nacht oplaad, moet dat op een harde ondergrond om extra hitte onder een kussen te voorkomen.
Bel de brandweer als er rook uit de accu of batterij komt, als je zelf met water probeert te blussen kan er giftig of brandbaar gas vrijkomen.