Debat over Helmplicht en Leeftijdsgrens voor Fatbikes: Stemmen van Amsterdamse Studenten

DoorJackie Faijdherbe

14 oktober 2024 ,

Een helmplicht en een minimumleeftijd voor alle elektrische fietsen is beter dan helemaal geen maatregelen tegen fatbikes. Dit stelt verkeerswethouder Van der Horst (D66) tijdens het programma van AT5’s Park Politiek. “Dus laten we naar oplossingen kijken, in plaats van alleen maar te zeggen: het is allemaal moeilijk en onuitvoerbaar. Want daar is de verkeersveiligheid gewoon niet mee geholpen.”

Van der Horst denkt dat het voordelig is als Amsterdammers “langzaamaan gewend raken” aan de helmplicht voor elektrische fietsen. Ze waarschuwt echter om niet uitsluitend op die maatregel te focussen; ook de 30-kilometerregel voor auto’s zou een positieve invloed moeten hebben op de verkeersveiligheid.

Studenten meningen

Er is aan studenten van meerdere scholen in Amsterdam gevraagd wat ze van de plannen van de tweede kamer vinden

Madelief (19) “Ik heb zelf een fatbike, maar ik kan wel begrijpen dat de tweede kamer wetten wil instellen voor elektrische fietsen. We rijden dezelfde snelheid als een scooter met blauw kenteken, maar wij hoeven geen helm op. Ik vind het best fijn dat dat niet hoeft zodat m’n haar niet door de war gaat. Ik ben benieuwd of de helmplicht en leeftijdsgrens alleen voor fatbikes, of elke elektrische fiets gaat gelden.”

Wassim (17) “Ik was aan het sparen voor een fatbike totdat het idee voor deze nieuwe wet in het nieuws kwam. Een leeftijdsgrens kan ik nog begrijpen, maar een helmplicht? Dat slaat nergens op en ze zijn van plan om het ook alleen maar voor fatbikes in te voeren wat al helemaal nergens op slaat.”

Thijmen (18) “Ik heb geen fatbike, maar ik irriteer me dood aan ze. Ze zijn gevaarlijk, vooral die kleine kinderen. Die hebben ook nog geen inzicht en kunnen verkeerssituaties niet inschatten, ik vind het een goed plan dat er een leeftijdsgrens komt. Een helm vind ik misschien een klein beetje overdreven.”

Eline (17) Ik rij op een scooter met blauw kenteken, die gaat ongeveer 30 km/u net als de fatbikes. Ik vind het ongelofelijk dat ouders hun 12 jarige kind op zo’n ding laten rijden en als wij een helm opmoeten, moeten zij dat ook.”

Tako (16) “Ik heb dit jaar een fatbike voor m’n verjaardag gekregen en dan hoor ik nu dat ik een helm moet gaan dragen, ik ben best geïrriteerd en vind het echt onzin.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *