Het gebruik van anticonceptiemiddelen zoals de pil en condooms onder jongeren in Nederland vertoont een opmerkelijke daling, volgens een onderzoek uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland. Uit het onderzoek onder 10.000 jongeren tussen 13 en 25 jaar blijkt dat één op de vijf jongeren momenteel geen anticonceptie gebruikt, wat een verdubbeling is ten opzichte van 2017.
Het pilgebruik bij meisjes en jonge vrouwen met seksuele ervaring is in de afgelopen tien jaar gedaald van 76 procent naar 46 procent. Hoewel sommigen zijn overgestapt op het spiraaltje, is er ook een toename in de groep die helemaal geen anticonceptiemiddel gebruikt. Een significante reden hiervoor is het vermijden van hormonen in het lichaam.
Opvallend is dat, ondanks de afname van het pilgebruik en het condoomgebruik, het aantal ongewenste zwangerschappen onder jongeren niet is toegenomen. Het condoomgebruik onder jongens zonder vaste relatie is gedaald naar 40 procent, tegenover 25 procent in 2012.
Interessant genoeg is er geen stijging in het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) onder jongeren, ondanks de afname van condoomgebruik. De onderzoekers suggereren dat dit te wijten kan zijn aan een afname van het aantal sekspartners onder jongeren. Bovendien kan het zijn dat het werkelijke aantal soa’s hoger ligt, aangezien niet alle soa’s altijd gepaard gaan met merkbare symptomen.
De bevindingen benadrukken de verschuiving in anticonceptiekeuzes en het belang van bewustzijn met betrekking tot seksuele gezondheid onder jongeren. Hoewel het aantal ongewenste zwangerschappen niet is gestegen, is het van belang om de mogelijke risico’s van verminderd anticonceptiegebruik en de noodzaak van veilige seks te blijven benadrukken.
Studenten van het MediaCollege wilden weinig kwijt over hun seksleven, maar begrijpen niet dat jongeren geen anticonceptie gebruiken. “Het lijkt mij een nachtmerrie om op mijn 17e zwanger te zijn.” zegt student Floor. Sibu zegt dat hij uit huis gezet zou worden als hij nu al vader zou worden.