De zomertijd is ooit ingesteld om verschillende redenen. Zo zou het beter afgestemd zijn op de slaapritmes van mensen en zijn we minder afhankelijk van kunstlicht. Maar sinds enkele jaren leidt het verzetten van de klok elke keer weer tot discussie.
Dat uurtje dat je de klok vooruit zet zou volgens sommigen juist de biologische klok verstoren: “Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat het niet ‘zomaar even op een andere tijd naar bed’ is. Je wordt gedwongen de hele zomer lang een uur eerder op te staan,” laat Marijke Gordijn, Chronobioloog en biologische klok expert weten.
Het kabinet heeft eerder laten weten het belangrijk te vinden dat de tijd in Nederland en in de landen om ons heen zoveel mogelijk gelijk blijft. “Het heeft bij de Europese lidstaten geen prioriteit. Al twee jaar is er helemaal niets gebeurd”, zegt politiek verslaggever van RTL Nieuws Fons Lambie erover.
Originele tijdzone
Wetenschappers zijn het er in ieder geval over eens: GMT (Greenwich Mean Time), dus één uur vroeger dan de huidige wintertijd, is eigenlijk de tijdzone die bij ons hoort.
De feiten zijn er, experts zijn het erover eens, maar uiteindelijk is het een politieke keuze, zegt Gordijn: “In feite was de politiek goed begonnen. Er is een goed rapport, maar dat is in de la verdwenen. Er wordt niks mee gedaan om onduidelijke redenen. En dat is jammer.”

En hoe denken jongeren van het Mediacollege over de zomertijd? “Ik vind dat het afgeschaft moet worden en dat ze de wintertijd standaard moeten maken,” Milan (16), eerstejaars student mediaredactie. “Ik heb niet zoveel last van zomertijd, ik had de verandering van de klok niet door omdat ik al lag te slapen en werd wakker en alles voelde normaal,” zegt Morgan (21), eerstejaars student mediaredactie.
Europese commissie
De omschakeling tussen de zomertijd en wintertijd is vastgelegd in Europese regels. De Europese Commissie heeft in 2018 voorgesteld om deze omschakeling af te schaffen. Dit voorstel heeft het toen niet gehaald door onvoldoende steun vanuit de EU-lidstaten.