Vandaag gaat het nieuwe wiet-experiment van start. Tien Nederlandse gemeenten doen mee met deze landelijke proef waarbij voortaan uitsluitend gereguleerde cannabis in de coffeeshops verkocht mag worden. Dit vier jaar durende experiment moet bewijzen of Nederland kan overstappen op de volledige legalisering van cannabis.
De wetgeving rondom cannabis is al jaren erg onduidelijk. De verkoop van softdrugs, waaronder dus cannabis, is illegaal, maar coffeeshops ‘mogen’ cannabis wel verkopen onder strenge voorwaarden. Zo mogen ze maar maximaal vijf hennepplanten in bezit hebben en maximaal vijf gram per klant verkopen. Wanneer coffeeshops zich aan deze verkoopregels houden, worden ze niet strafrechtelijk vervolgd. Dit noemen ze een gedoogbeleid.
Het experiment
Om een einde te maken aan het verwarrende betoog beleid, heeft de overheid een wiet-experiment bedacht. Deze proef wordt gehouden in deze tien Nederlandse gemeenten: Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Alle coffeeshops in deze gemeenten moeten meedoen. Vanaf vandaag mogen de coffeeshops alleen nog maar cannabis afnemen van een select groepje telers die zijn aangewezen door de overheid. De cannabis die in deze shops verkocht worden, is dus voortaan volledig illegaal.
Het doel van dit experiment is dat uiteindelijk alle cannabis legaal verkocht worden. Niet alleen de overheid heeft zich hier om bekommerd. Ook eigenaren van coffeeshops willen dit experiment al jaren. “Wij zijn heel blij met dit experiment”, vertelt Stan Esmeijer bedrijfsleider bij coffeeshop De Kronkel. “Eindelijk wordt er naar ons geluisterd om dit experiment door te voeren zodat wiet volledig legaal word. Coffeeshop eigenaren worden niet altijd serieus genomen door de overheid, dus dit is wel een doorbraak.”

Tegenvaller
Het experiment had geen goede start. Aan het begin van de proef werden er tien telers aangewezen die de coffeeshops moesten voorzien van de legale cannabis. Echter, werden dit er uiteindelijk maar drie die wiet konden verbouwen. De andere zeven hadden namelijk problemen met het vinden van een locatie voor het telen. Wel lukte het de drie telers die wel mee konden doen om genoeg wiet te telen voor alle coffeeshops. Geen lege schappen dus.
Voorafgaand van het experiment heeft de overheid bepaald dat alle producten die verkocht gaan worden een uitgebreide beschrijving moet hebben. Ook moet op elk product een qr-code staan. Zo kan de overheid de producten controleren en de consument kan via de code de ingrediënten en risico’s onderzoeken. De code kon af en toe het proces vertragen doordat sommige codes niet-scanbaar waren. De codes moesten dan handmatig worden ingevoerd.
Coffeeshop eigenaren maakten zich tijdens de opbouw van het experiment zorgen om de kwaliteit van de cannabis. Het was namelijk een uitdaging om de kwaliteit van de illegale cannabis te evenaren. Voor de wiet was het aardig gelukt, maar bij de productie van hasj ging het moeizaam. Daarom hadden veel eigenaren aangekaart dat het verkopen van legale hasj nog even geparkeerd moest worden. “Wij zijn blij dat er nog tijd is voor de overgang naar legale hasj”, zegt Stan Esmeijer.
Of het experiment een succes zal zijn, moet nog blijken. Dat zal ook even duren, want de wiet proef duurt officieel vier jaar met een eventuele verlenging van anderhalf jaar.