Video: Heb jij je geldzaken op orde?

DoorNaema Hofland

28 maart 2025

Deze week is het de Week van het geld. Dan denk je toch gelijk aan het winnen van de loterij, het ontvangen van je salaris of misschien wel een leuke uitgave. Voor sommigen betekend geld geluk, maar is dat ook wel zo?

Veel Nederlanders hebben moeite om hun financiën op orde te houden, dat blijkt uit meerdere onderzoeken van het CBS. Ook mbo studenten struggelen met overzicht houden op hun geldzaken. Wat is hier tegen te doen?

Geldzorgen

De geldzorgen zijn in Nederland in het afgelopen jaar erg toegenomen, zegt wnl.tv. Ongeveer 22 procent van de Nederlanders heeft moeite met rondkomen en doet beroep op toeslagen of heeft financiële hulp nodig. Toch sparen de meeste mensen, volgens Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud spaart 20 procent niet consequent iedere maand en spaart zo’n 41 procent minder dan 10 procent van het inkomen.

Het aantal schulden bij mbo studenten zijn in afgelopen tijd ook afgenomen, schulden zijn volgens het CBS gedaald van 37 naar 38 procent. Maar nog steeds hebben veel studenten regelmatig te maken met financiële uitdagingen, waaronder geldzorgen en schulden.

Hoe gaan studenten om met financiën?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor studenten moeite hebben met geldzaken. Ten eerste missen veel jongeren kennis over financiële mogelijkheden zoals studiebeurzen of belastingvoordelen. Ook hebben ze eerder de neiging om impulsieve aankopen te doen waardoor ze achteraf de overzicht verliezen over hun bankrekening.

Malive.nl interviewde op Mediacollege Amsterdam drie studenten over hun geldzaken, om meer te weten te kunnen komen over het onderzoek. “Ik geef veel uit aan eten in de maand, maar als ik geld moet sparen dan kan ik het wel”, vertelt MR-student Jopay.

“Ik ben ook wel een persoon die impulsief dingen koopt, en dan denk ik daarna ‘waarom heb ik dit gekocht’. Ik merk wel wanneer ik minder geld heb op mijn rekening, eerder geneigd ben om geld te spenderen”. Een deel van de studenten lijkt sparen geen probleem te vinden als ze een doel op het oog hebben, al is het lastig om het overzicht te behouden op in en- uitgaven.

Oplossing

Het is verstandig om je administratie op orde te brengen, hier wordt bijvoorbeeld mee bedoelt dat je alle financiën in een mapje verzamelt, zoals rekeningen, inkomen/uitgave, of belastingen op een rijtje legt zodat je meer overzicht kan houden over je geld. Dit kunnen fysieke of digitale mappen zijn. Of maak een lijst van je maandelijkse in -en uitgave, indien je 18 jaar bent of ouder, houdt dan wel rekening met toeslagen of belastingen.

Ook een tip is om een wekelijks budget op te geven voor jezelf, hierdoor besteed je niet meer dan nodig is en vermijd je impulsieve uitgaven. Of je gebruikt de meest gebruikte geldstrategie: een spaardoel opstellen. Wanneer je een doel hebt om naar toe te werken, wordt je gemotiveerd om beter na te denken aan je uitgaven. Vermijd ook het lenen van geld aan de bank, want geld lenen kost geld.