Tegenwoordig hebben veel kinderen op jonge leeftijd al een smartphone en zitten ze dagelijks op sociale media, maar steeds meer ouders en deskundigen maken zich zorgen. Ze vragen zich af of kinderen daar wel klaar voor zijn. Ondertekenaars van een brandbrief willen dat kinderen pas vanaf 14 jaar een telefoon krijgen en toegang tot sociale media vanaf 16 jaar.
Volgens deskundigen kunnen jonge kinderen nog niet goed omgaan met alles wat online gebeurt. Ze zijn kwetsbaar voor online pesten, raken sneller onzeker over zichzelf en slapen slechter door schermgebruik in de avond. Ook besteden ze veel tijd aan apps zoals TikTok, Instagram en Snapchat, wat ten koste kan gaan van schoolwerk en echte sociale contacten.
“Gezien het intensieve smartphone en sociale mediagebruik onder jongeren, de aantoonbare fysieke gezondheidseffecten, de indicaties van mentale schade en het gebrek aan garantie van een structureel veilige en geschikte digitale omgeving, is het tijd om het maatschappelijke uitgangspunt te herzien”, stelt Smartphonevrij Opgroeien.
Deskundigen zeggen, geven smartphones een prikkel bij kinderen die te groot groeit, die op langer termijn negatieve effecten hebben op de ogen en de concentratie van kinderen.
Voor ouders is het vaak lastig om zelf grenzen te stellen. Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een smartphone, omdat “iedereen in de klas er één heeft.” Ouders hopen dat landelijke regels ervoor zorgen dat de druk minder wordt en dat ze samen duidelijke afspraken kunnen maken.
Niet alle jongeren zijn het eens met het idee. Sommigen vinden dat ze zelf moeten bepalen wanneer ze een telefoon of sociale media gebruiken. Toch zijn er ook jongeren die begrijpen dat er regels nodig zijn, omdat ze merken dat ze zelf soms ook te veel met hun telefoon bezig zijn.
In andere landen bestaan al strengere regels. In Frankrijk mogen kinderen bijvoorbeeld hun telefoon niet gebruiken op school. In Nederland wordt nu steeds vaker besproken of zulke regels ook hier nodig zijn.
De discussie over smartphones en sociale media bij jongeren blijft groeien. Ouders, scholen en experts willen duidelijke afspraken, terwijl jongeren hun vrijheid willen behouden. Of er echt nieuwe regels komen, zal afhangen van wat de politiek, scholen en de samenleving samen beslissen.
Kijk hieronder de video van Ma Live over het telefoonverbod.