Stagevergoedingen in Nederland zijn een veelbesproken onderwerp onder studenten. Studenten moeten stage lopen, maar krijgen soms helemaal geen stagevergoeding. Terwijl ze hard werken voor bedrijven die daar geld aan verdienen.
Minister Bruins van Onderwijs (VVD) is ontevreden over het aantal studenten dat een stagevergoeding krijgt, toch vindt hij het nog niet nodig om dit verplicht te maken. Als de overheid stagevergoedingen verplicht stelt, zijn daar ook risico’s aan verbonden. Volgens de minister kan het ertoe leiden dat er minder stageplekken beschikbaar komen, omdat bedrijven de kosten niet kunnen of willen betalen.
Weinig vrije tijd
Student Ruimtelijk Vormgeving Ole Smit benadrukt dat hij weinig vrije tijd heeft. “Ik vertrek vaak om acht uur in de ochtend en ben tegen zessen thuis,” stelt de student van Mediacollege Amsterdam een beetje bedrukt. “Daarna ben ik heel moe, moet ik studeren, wil ik mijn vriendin zien en in het weekend nog snel even boulderen,” vertelt hij aan het Parool.
“Stagevergoeding verplicht”
Tweedejaarsstudent Mediaredactiemedewerker Cas Roode van Mediacollege Amsterdam loopt op dit moment stage. Hij vindt dat een vergoeding verplicht moet worden. “Ik vind dat het verplicht moet worden, omdat studenten vaak hetzelfde werk doen als medewerkers in het bedrijf. Het is niet de bedoeling dat ze gratis werken. Niet alle bedrijven kunnen het betalen, maar misschien kan de overheid daarbij helpen.”
Verschillen te groot
De verschillen in stagevergoedingen tussen mbo-, hbo- en universitaire studenten zijn nog te groot, aldus de site MBO Today. Er moeten betere cao-afspraken komen om dit gelijk te trekken. Minister Bruins roept werkgevers op om alle stagiairs gelijk te behandelen, ongeacht hun opleidingsniveau. Daarnaast moeten ze zorgen dat studenten een eerlijke vergoeding ontvangen voor hun werk.
Tijd en moeite

Studenten vinden dat een stagevergoeding verplicht moet worden. “Je helpt het bedrijf echt veel met al het werk dat je doet en de tijd die je erin steekt,” zegt Cathy Bond die 40 uur per week stageloopt. “Daarom vind ik dat een stagevergoeding eigenlijk verplicht zou moeten zijn, ook al gaat het om een klein bedrag.” Dus de meeste studenten vinden dat er zeker een verplichte stagevergoeding moet komen.
In 2027 verplichting?
Studenten merken dat stage hen veel tijd kost, waardoor een bijbaan lastig is. Zonder een fatsoenlijke vergoeding wordt het moeilijk om rond te komen. Minister Bruins wil bedrijven zelf laten beslissen, maar als de situatie niet snel verbetert, kan er in 2027 alsnog een verplichting komen. Het is voor de minister belangrijk dat studenten niet in financiële problemen komen door hun stage, en hij zet in op een oplossing die zorgt voor betere arbeidsomstandigheden voor stagiairs.