Uit onderzoek van Europese toezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM), blijkt dat SHEIN en TEMU zich niet houden aan de Europese consumentenregels. SHEIN riskeert daarmee een flinke boete als het bedrijf de website niet binnen een maand aanpast.
Het gaat onder andere om aftelklokken en nepkortingen die consumenten misleiden om sneller aankopen te doen. Door bijvoorbeeld bij producten teksten te plaatsen zoals “nog maar enkele beschikbaar”, terwijl er in werkelijkheid geen sprake is van schaarste, worden consumenten onder druk gezet sneller te kopen.
Ook misleidende duurzaamheidsclaims vallen buiten de regels die de ACM stelt. SHEIN stelt op de site dat zij bepaalde duurzaamheidsclaims hebben, maar die kloppen helemaal niet. Dat SHEIN teveel kleding en gevaarlijke stoffen produceert was al een tijd duidelijk, maar nu volgen er dus ook sancties tegen de website van SHEIN.
Rechten van consumenten
Ook ontbreekt er veel essentiële informatie op de website, wat het voor consumenten lastig maakt om hun rechten uit te oefenen. Zo worden retourrechten en mogelijkheden voor terugbetaling niet altijd duidelijk vermeld, waardoor klanten soms geen geld terugkrijgen bij het retourneren van producten. Omdat dat niet duidelijk op de site staat is dat ook een schending van de Europese regels.
Concurrentie onder webshops
Volgens de ACM is er ook sprake van oneerlijke concurrentie. “Als de één zich wel aan de spelregels houdt en de ander niet, dan ontstaat er een ongelijk speelveld. Wij kunnen bij oneerlijke handelspraktijken boetes opleggen tot 900.000 euro per overtreding. Maar dat loopt nu op de zaak vooruit,” aldus de toezichthouder in een verklaring aan de NOS.
Boete voor Shein
SHEIN krijgt een maand de tijd om de website aan te passen. Daarna kunnen sancties volgen. Wat die precies inhouden, is nog onduidelijk. Omdat SHEIN in veel Europese landen actief is, moeten toezichthouders gezamenlijk optreden tegen de nepkortingen en misleidende duurzaamheidsclaims.