Niet te missen; komeet Tsuchnishan-ATLAS vanavond het beste te zien

DoorAnouk Baars

18 oktober 2024

Dit weekend is komeet C/2023 A3 (Tsuchnishan-ATLAS) te zien, daarvoor hoef je niet eens een telescoop te hebben; je kan hem gewoon met het blote oog zien. Deze komeet is best bijzonder, hij is namelijk ééns in de 80.000 jaar te zien.

Wat is een komeet eigenlijk?

Kometen worden ook wel de sneeuwballen van het zonnestelsel genoemd, het bestaat namelijk uit een mix van voornamelijk stof, rotsen en ijs. Een komeet draait in een uitgerekte ronde vorm, genaamd een ellips, rondom een ster. De ene komeet doet daar een jaar over, de andere wel tienduizenden.

Zo dus ook de komeet die deze week goed te zien is, en dat is best speciaal. Vooral ook omdat het met het blote oog te zien is, terwijl je meestal een telescoop nodig hebt.

Tsuchnishan-ATLAS

Tsuchnishan-ATLAS komt ééns in de 80.000 jaar dicht bij de aarde, misschien is dit wel de laatste keer. De komeet kun je nog tot eind november zien, maar dit weekend is het wel het duidelijkst. De komeet is 3 kilometer in diameter en zijn staart strekt zich uit over tientallen miljoenen kilometers.

Deze avond heb je de meeste kans om de komeet te zien, aangezien het dan ook niet zo bewolkt is. Hij zal verschijnen op het westelijke deel boven de horizon. De komeet staat stil aan de hemel, de komende dagen zal hij iets hoger komen te staan.

Snelheid bepalen

Om te weten hoe lang een komeet over een rondje doet, moeten wetenschappers een paar dingen berekenen. Dit kan bepaald worden uit de vorm, type, snelheid, de baan, etc. Dit onderzoeken kan uren, dagen, zelfs weken duren.

Uit deze vorm, oriëntatie, en grootte van de baan kunnen wetenschappers met een lastige berekening bepalen hoe lang de komeet zal doen over een rondje. En dus hoe lang het duurt voor je de komeet weer kunt zien.

Bijzonder

Het is best bijzonder dat wij die komeet kunnen zien, aangezien veel historische helden hem nooit heeft kunnen zien. 80.000 jaar geleden leefde de jagers nog vooral op de aarde, zelfs de mammoeten konden hem zien. Die kan je dan als extra overeenkomst neerzetten tussen jou en de mammoet.

Personen zoals Albert Einstein en Frederik Kaiser (bekende astronoom, heeft het sterrenstelsel afgebeeld) zouden dit voor geen goud willen missen. Maar ook mensen zoals Alexander Hamilton, queen Elizabeth en Anne Frank hebben dit gemist.

Ga dus zeker dit weekend checken, dan heb jij hem tenminste wel gezien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *