Op 22 november zijn de tweede kamerverkiezingen in Nederland. Maar hoe worden jongeren hierin betrokken? In Nederland zijn er veel politieke jeugdafdelingen. Hier kunnen jongeren met dezelfde politieke ideeën met elkaar praten over maatschappelijke onderwerpen die ze belangrijk vinden. Voorbeelden van deze jeugdorganisaties zijn:
PVDA – Jonge Socialisten
Jonge Socialisten staan voor sociaal democratische ideeën zoals gelijke kansen en rechtvaardigheid. Ook zetten ze zich in voor onderwerpen zoals goede arbeidsvoorwaarden, betaalbaar wonen en duurzaamheid.
VVD – jongerenafdeling JOVD
Jongerenorganisatie vrijheid en democratie zet zich in voor liberale ideeën. Zoals individuele vrijheid en de vrije markt. Ze willen dat mensen zelf keuzes maken en ze willen dat de overheid een beperkte rol heeft in het dagelijks leven van de burgers.
Groenlinks – Dwars
Dwars zet zich in voor duurzaamheid, klimaat en gelijkwaardigheid. Ze zetten zich in om het klimaat te verbeteren door natuur te behouden en veeteelt te verminderen. Een duurzaam en gelijkwaardig leven voor iedereen is waar ze naar streven.
FVD – JongerenFVD
JongerenFVD zet zich in voor nationalistische/conservatieve waarden. Zoals het behouden van de Nederlandse cultuur en soevereiniteit. En zijn kritisch over de plannen voor Europa en willen het liefst uit de EU.
D66 – Jonge Democraten
De grootste politieke jeugdorganisatie is de Jonge Democraten. De Jonge Democraten vinden onderwijs erg belangrijk en willen dat hier veel geld naartoe gaat. Ook willen ze een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijkwaardig behandeld word.
Politieke jongeren organisaties zijn populair omdat ze jongeren de kans geven om hun stem te laten horen en meer betrokken te raken in de politiek. En mogelijk later zich bij een partij aan te sluiten. Je kunt tot je 28ste lid worden van deze jeugdorganisaties. Ga jij ook stemmen op 22 november?
Foto’s: #ElkeStemTelt