Inflatie zorgt voor problemen bij studenten

DoorZenzi Terpstra

15 januari 2025

Inflatie, waarschijnlijk heb je daar wel eens iets over gehoord. Maar wat is inflatie nou eigenlijk, hoe werkt het en hoe ervaren studenten het? Je koopt een blikje drinken in de supermarkt, en ineens is het blikje duurder geworden. Waarschijnlijk is dan niet alleen dat specifieke drankje duurder, maar zijn alle voedingsmiddelen iets duurder geworden.  

Studenten en inflatie gaan niet samen

Inflatie maakt alles dus een stukje duurder. Veel studenten hebben het al krap; je studeert en hebt dus geen tijd om een fulltimebaan te hebben, je bent nog jong en krijgt daardoor meestal niet heel goed uitbetaald. Als je op kamers zit, betaal je standaardkosten, zoals de huur en dat wordt ook allemaal duurder.  

Wat doet inflatie met een student?

”Ik kwam helemaal niet lekker uit, ik heb er echt mee gezeten.” vertelt Zoë (19). Zij is studente op een mbo-2 opleiding. Ze kwam niet goed uit met haar financiën, omdat ze vier dagen naar school moest en één dag naar haar stage. Voor haar stage kreeg ze niets vergoed. ”Ik was druk met school en had één dag stage, daardoor had ik bijna geen tijd om te werken. Ook omdat ik nog wel wat tijd voor mezelf wou.” Veel studenten hebben naast hun school en/of stage ook nog een bijbaantje. Zo hebben studenten gemiddeld nog maar één dag voor hunzelf. ”Ik werkte wel nog op zaterdag, dat was een hele dag. Maar ik kreeg niet super goed betaald, omdat ik nog vrij jong was. Dat hielp dus ook niet echt mee.”

Wat is inflatie?

In een markteconomie kan de prijs van goederen en diensten op elk moment stijgen of dalen. De term inflatie wordt gebruikt als de prijzen stijgen, maar niet op één product, maar op alle goederen en diensten. Je zou dus kunnen zeggen dat 1 euro minder waard is geworden, omdat je er minder mee kan kopen.  

Hogere lonen, maar heeft dat wel nut?

Inflatie kan je zien als een oneindige spiraal, ook wel de loon-prijsspiraal genoemd. Dit wil zeggen dat als de lonen stijgen, omdat de prijzen stijgen, een bedrijf meer kosten heeft, voor bijvoorbeeld de inkopen die het bedrijf doet en het personeel uitbetalen. Om dat te kunnen blijven betalen, stijgen de prijzen van de goederen en/of diensten. Zo zitten we dus in een oneindige spiraal.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *