Gaat AI de journalistiek wereld overnemen?

AI is een van de meest besproken onderwerpen van dit moment. Ook in de journalistiek is dit een functie die in de toekomst waarschijnlijk gebruikt wordt. Maar gaat dit zorgen voor minder banen? En zorgt dit voor angst bij studenten?

AI in journalistiek

 AI is geen nieuw onderwerp in de journalistiek, het wordt veel gebruikt en je kan jezelf afvragen of je nog wel te werk kan gaan zonder AI. Hoe gaat dit eruit zien over 5 jaar? Hebben we dan nog wel journalisten nodig of wordt alles dan door AI geschreven?

AI biedt veel mogelijkheden voor sneller en makkelijker werken, maar AI is niet altijd even betrouwbaar. Als de bronnen niet goed zijn of de opdracht is te onduidelijk voor AI kunnen er hele rare resultaten uitkomen. Ook is het makkelijker om fake nieuws te verspreiden, je kan tegenwoordig iedereen alles laten zeggen doormiddel van AI.

Docent en redacteur

Lot Lewin is onder andere docent op het media college en redacteur bij de NOS. Tijdens haar werk maakt zij ook gebruik van AI. ” Voor school zet ik AI wel eens in om met mij mee te denken over de invulling van een les. Het is zelden in zijn geheel bruikbaar, maar soms komen er leuke invalshoeken voorbij waar ik zelf niet meteen aan had gedacht. Maar op journalistiek gebied gebruik ik AI nooit.” En zo zijn er veel meer mensen die AI gebruiken voor inspiratie. AI kan dan ook echt goede toevoegingen hebben doordat er eindeloze mogelijkheden zijn. Maar komt er dan geen einde aan? Hoe ziet de wereld van journalistiek er later uit?

Steeds meer regionale omroepen experimenten met AI. Ze gebruiken AI om presentatoren te vervangen of om de basis van een nieuwsbericht te maken. Maar toch moeten er mensen bij helpen omdat het altijd goed gecontroleerd moet worden. Volgens Lewin zal de basis van journalistiek daarom altijd mensenwerk blijven. ” Wij weten zelf het beste wat ons bezig houdt, wat nieuws is, en wanneer het verhaal betrouwbaar is.”

Interview studenten

Studenten van het Mediacollege Amsterdam delen ook hun mening over AI in de journalistiek:

Gebruik je wel eens AI met je studie?

 “Ja, Ik gebruik het als ik veel informatie nodig heb bij specifieke vragen voor bijvoorbeeld een presentatie.”

“Soms, Als ik meer informatie nodig heb en dit niet kan vinden op internet. Dan gebruik in bijvoorbeeld Chatgpt.”

“Nee, omdat ik er anders niks van leer.”

Denk je dat AI gevaarlijk is voor de wereld van journalistiek?

“Ja, ik denk dat het steeds vaker wordt gebruikt en dat artikelen steeds minder door de mens geschreven worden.”

”Ja, zeker voor specifiek redactie werk.”

“Het ligt eraan. Op de redactie denk ik meer dan echt op tv-nieuws lezen. AI is vaak niet helemaal betrouwbaar, dus er zijn nog wel mensen nodig om te checken.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *