De ware glans van goud.

DoorJames Kollée

2 december 2024

Goud is al eeuwenlang een symbool van rijkdom, macht en schoonheid. Van de oude Egyptenaren die goud gebruikten voor hun begrafenisrituelen tot de moderne sieradenindustrie die het verwerken tot luxueuze accessoires, goud heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Maar achter de pracht van dit edelmetaal schuilt een minder mooie realiteit. De schandalen rondom de winning van goud, die vaak samen gaan met uitbuiting, milieuvernietiging en mensenrechten schendingen. Tegen deze achtergrond is Fairtrade goud een goed alternatief om deze problemen aan te pakken en een meer verantwoorde manier van goudwinning te promoten.

Schandalen van goud.

De goudwinning is vaak omgeven door vreselijke omstandigheden. De uitbuiting van arbeiders, de onveilige werkomstandigheden en de impact op het milieu zijn slechts enkele van de vele problemen die samen gaan met de traditionele goudmijnbouw. Veel van deze schandalen vinden plaats in arme landen zoals de Democratische Republiek Congo, Peru, Indonesië en de Filippijnen, waar goudmijnen zowel op industriële als op kleinschalige schaal worden gebruikt.

Fairtrade goud.

“Als er meer bekend zou zijn over fairtrade sieraden dan zou ik er meer op letten,” zeggen studenten. Gezien de schandalen is er de afgelopen jaren een groeiende belangstelling voor ethische alternatieven voor goudwinning, waarbij Fairtrade goud een belangrijke rol speelt. Fairtrade goud is een initiatief waarbij de winning van goud wordt gereguleerd door strikte sociale en ecologische regels, zodat de arbeidsomstandigheden verbeteren en de milieu impact wordt beperkt. Dit idee werd in 2011 geïntroduceerd door de Fairtrade Foundation, in samenwerking met de London Bullion Market Association (LBMA).

Wat is de impact van fairtrade goud op de markt?

Fairtrade goud is in de afgelopen jaren steeds meer zichtbaar geworden in de sieradenindustrie. Consumenten zijn zich steeds bewuster van de ethische problemen rondom goudwinning, en kiezen steeds vaker voor producten die gelabeled zijn als Fairtrade. Het kopen van Fairtrade goud ondersteunt niet alleen ethische mijnbouwpraktijken, maar zorgt er ook voor dat de arbeiders in de mijnen een eerlijkere beloning krijgen voor hun werk. Daarnaast heeft de populariteit van Fairtrade goud geleid tot een grotere druk op grote juweliers en bedrijven om verantwoorde goudbronnen te gebruiken. Sommige juweliers, zoals Chopard en Tiffany & Co., hebben zich aangepast aan het gebruik van Fairtrade of gerecycled goud in hun collecties, en grotere organisaties binnen de mode en juwelenindustrie beginnen striktere normen te stellen voor de afkomst van hun materialen.