Adolescence wordt ingezet als lesmateriaal op mbo-scholen

DoorTimo de Best

10 april 2025

De serie Adolescence over jongeren die worstelen met identiteit, groepsdruk en radicalisering, wordt omgebouwd tot lesmateriaal voor mbo-studenten. Door deze serie te gebruiken in de klas kunnen docenten moeilijke, maar belangrijke thema’s zoals extremisme en de invloed van online gemeenschappen op een toegankelijke manier bespreken.

Adolescence is een serie die het verhaal volgt van jongeren die worstelen met hun identiteit, de zoektocht naar erkenning en de druk van sociale verwachtingen. De serie belicht hoe gemakkelijk het is voor jongeren om verstrikt te raken in radicale of extremistische ideologieën wanneer ze zich niet begrepen voelen. Het onderzoekt thema’s die een realistische weergave bieden van de problemen waarmee veel jongeren te maken hebben.

Adolescence als lesmateriaal

“Door deze serie in het klaslokaal te bekijken en te bespreken, kunnen we jongeren in een veilige setting weerbaarder maken en voorkomen dat ze worden meegezogen in de ‘manosphere‘ en de schadelijke gevolgen daarvan” zegt GroenLinks-PvdA kamerlid Kathmann tegen de NOS.

De onderwerpen die in de serie ter sprake komen zijn vaak onbesproken voor jongeren. In onze huidige cultuur spelen deze thema’s een ontzettend grote rol, terwijl er op school nog maar weinig aandacht voor is. Door Adolescence als lesmateriaal te gebruiken maak je deze thema’s bespreekbaarder voor de leerlingen en studenten die het misschien moeilijker vinden om er over te praten.

De link tussen Adolescence en de manosphere

De serie Adolescence laat zien hoe jonge mensen op zoek gaan naar hun identiteit, erkenning en een plek in de wereld. Veel personages voelen zich onbegrepen, buitengesloten of machteloos. En precies dáár zit de link met de manosphere — een verzamelnaam voor online groepen waarin (vooral jonge) mannen samenkomen rond ideeën over mannelijkheid, macht, status en vaak ook vrouwenhaat.

Signalen herkennen

“Ik zou willen leren hoe je bepaalde signalen kunt herkennen, denk ik. En hoe je kunt zien wanneer iemand in je omgeving misschien in zo’n richting aan het denken is. Het zou goed zijn om daar meer over te leren.” Zegt Sam (16) student Mediaredactie Medewerker op het mediacollege. “Ik zou willen weten hoe je zo’n situatie kunt voorkomen, voor jezelf of voor iemand anders. Het is niet altijd duidelijk, maar het kan wel makkelijk gebeuren als je niet oplettend bent.” Zegt Maudie (17) student Media Producer.

Beeld en Geluid is momenteel bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal voor Adolescence als lesmateriaal, zodat deze krachtige serie op een educatieve manier kan worden ingezet in de klas. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer vertelt de NOS dat Adolescence bij uitstek geschikt is om met jongeren in gesprek te gaan over de rol van media in hun leven. Hij stelt dat, juist omdat de leefwereld van jongeren soms ver afstaat van die van ouders en docenten, het belangrijk is dat gesprek te leren voeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *