ADE en het dunnetje lijntje tussen euforie en gevaar

DoorJip Schippers

18 oktober 2024 , ,

Het Amsterdam Dance Event (ADE) is een van de grootste dancefestivals ter wereld, dat elk jaar tienduizenden mensen naar Amsterdam trekt. Het vijfdaagse festival draait vooral om elektronische muziek en biedt een unieke ervaring met talloze artiesten, feesten en netwerkmogelijkheden. Maar net als bij veel andere grote evenementen, is drugsgebruik een onderwerp dat vaak naar voren komt. Drugsgebruik bij festivals is een veelbesproken onderwerp, vooral als het gaat om de veiligheid en gezondheid van de bezoekers.

Gevoel van euforie

ADE staat bekend om de intense en meeslepende elektronische muziek. Voor sommige festivalgangers hoort het gebruiken van drugs bij de ervaring. Vooral middelen zoals ecstasy (MDMA), Cocaïne en 3-MMC zijn populair. Deze drugs worden vaak gebruikt omdat ze gevoelens van euforie, energie en verbondenheid versterken. MDMA staat erom bekend dat het de muziekbeleving intenser maakt, waardoor mensen de muziek op een dieper niveau ervaren. Dit soort drugs zijn vooral populair in de club- en festivalliefscène.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat MDMA een van de meest gebruikte partydrugs in Nederland is, vooral op dancefestivals zoals ADE . Veel mensen zien het gebruik van deze middelen als een manier om het feest nog intenser te beleven. Maar hoewel de ervaring voor sommigen positief is, brengt het gebruik van drugs ook serieuze risico’s met zich mee.

Handhaven

Hoewel Nederland bekendstaat om zijn liberale houding ten opzichte van softdrugs, zoals cannabis, is het bezit van harddrugs zoals MDMA, cocaïne en GHB nog steeds verboden. Tijdens ADE wordt er streng gecontroleerd door de politie en beveiligers. Ze letten goed op of mensen drugs bij zich hebben of zelfs verkopen.

Toch is ADE niet alleen gefocust op het handhaven van de wet. Ze proberen ook te zorgen dat bezoekers die drugs gebruiken, dit op een zo veilig mogelijke manier doen. Dit heet harm reduction, oftewel schadebeperking. Zo zijn er bijvoorbeeld plekken waar mensen hun drugs anoniem kunnen laten testen. Deze testservices worden uitgevoerd door organisaties zoals de GGD Amsterdam en Celebrate Safe. Het doel hiervan is om te controleren of de drugs die mensen gebruiken zuiver zijn en geen gevaarlijke stoffen bevatten. Dit soort maatregelen helpt om het aantal incidenten zoals overdoses of vergiftiging te verminderen .

Risico’s

Drugs gebruiken op een festival als ADE kan gevaarlijk zijn, vooral omdat het vaak gecombineerd wordt met lange nachten, veel dansen en weinig rust. Dit kan leiden tot problemen zoals uitdroging, oververhitting, en zelfs hartritmestoornissen. Vooral drugs zoals GHB kunnen gevaarlijk zijn omdat de grens tussen een veilige en een overdosis heel klein is. Te veel GHB kan leiden tot bewusteloosheid en in sommige gevallen zelfs tot coma of de dood.

In 2019 werden tijdens ADE meerdere mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege drugsgerelateerde complicaties. Dit soort incidenten laten zien hoe belangrijk het is dat festivalgangers bewust omgaan met drugs en dat de organisatie goed voorbereid is op noodsituaties.

Bescherming

ADE en de stad Amsterdam zetten zich in om het festival zo veilig mogelijk te maken. Naast de eerder genoemde drugstests, zijn er EHBO-posten en medische teams aanwezig op alle locaties van het festival. Deze teams staan klaar om snel te reageren als er iets misgaat.

Daarnaast voert ADE samen met organisaties zoals Celebrate Safe voorlichtingscampagnes over de gevaren van drugsgebruik. Ze geven tips over hoe je veilig feest kunt vieren, zoals genoeg water drinken, regelmatig pauzes nemen en vooral bewust blijven van wat je gebruikt. Festivalbezoekers worden aangemoedigd om verstandig om te gaan met drugs en elkaar in de gaten te houden.

Toekomst

Drugsgebruik zal waarschijnlijk altijd een onderdeel blijven van de festivalcultuur, vooral bij evenementen zoals ADE. Maar de organisatie van ADE blijft investeren in maatregelen die de veiligheid en gezondheid van bezoekers verbeteren. Het doel is om de balans te vinden tussen wetshandhaving en preventie, zodat iedereen veilig kan genieten van het festival.

Organisaties zoals het Trimbos-instituut blijven samenwerken met ADE om te zorgen dat het festival een veilige plek is, ook voor mensen die kiezen om drugs te gebruiken . Door de combinatie van voorlichting, medische hulp en het testen van drugs hoopt ADE het aantal incidenten laag te houden en bezoekers te beschermen tegen de gevaren van drugs.

Ga jij naar ADE of een ander festival? Laat je drugs dan testen bij GGD Amsterdam!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *