Ouders steunen verbod op sociale media voor jongeren

DoorNoah Langereis

21 mei 2025

Zeven op de tien Nederlandse ouders vinden dat sociale media zoals Instagram en TikTok verboden moeten worden voor kinderen onder de zestien jaar. Dat blijkt uit een peiling van motivaction en stichting superchill onder ouders met kinderen tussen de zes en zestien jaar. Toch is er één opvallende uitzondering: 79 procent van de ouders vindt dat WhatsApp buiten een eventueel verbod moet vallen.

Bezorgdheid over sociale media

Veel ouders maken zich zorgen over de invloed van sociale media op hun kinderen. Ze willen hun kinderen beschermen tegen schadelijke invloeden, maar ook dat ze digitaal weerbaar worden. “Ouders worstelen met de digitale opvoeding van hun kinderen,” zegt Motivaction-onderzoeker Kevin Hengstz “Ze willen aan de ene kant dat kinderen niet te maken krijgen met schadelijke invloeden van sociale media. Anderzijds willen ze wel dat kinderen leren digitaal weerbaar te zijn.”

Praten is beter dan verbieden

Niet iedereen is voor een verbod. Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media vindt dat ouders zelf moeten bepalen wat goed is voor hun kinderen. “Ouders bepalen graag zelf wat ze hun kinderen toestaan en wat niet,” zegt ze. Ze pleit voor gesprekken over sociale media in plaats van strenge verboden.

Initiatief: Smartphonevrij opgroeien

Steeds meer ouders sluiten zich aan bij de beweging Smartphonevrij Opgroeien. Deze groep wil dat kinderen zo lang mogelijk zonder smartphone opgroeien. Ze hebben een pact opgesteld waarin ouders beloven hun kinderen tot minimaal 14 jaar geen smartphone te geven. Duizenden ouders hebben dit pact al ondertekend.

Serie ‘Adolescence’ zet aan tot nadenken

De Netflix-serie ‘Adolescence’ heeft veel losgemaakt. De serie laat zien hoe een 13-jarige jongen beïnvloed wordt door online haat en uiteindelijk een klasgenoot vermoordt. De serie wordt nu ook op scholen gebruikt om het gesprek over sociale media te starten. “Het belangrijkste wat we van de serie kunnen leren, is dat we met onze kinderen moeten blijven praten om te snappen wat er in hun digitale wereld omgaat,” zegt Hengstz.

Positieve kanten van schermgebruik

Ouders zien ook positieve kanten aan schermgebruik. Educatieve video’s, digitale kunst maken en videobellen met vrienden worden als waardevol gezien. Het gaat dus niet om een totaalverbod, maar om bewust omgaan met schermtijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *